Jom join izan

Wednesday, September 4, 2013

Nasi Minyak .. Marbeles

Nak kata kecewa ... kecewa lar jugak ... kecewa napenyer ... belum punya kamera yang baru tuk snap2 pic kegemaran .... tapi bersyukur dengan yang ada .. sekurangnya maksud yang nak disampaikan diterima ...


Hari tu kawan2 adik ika datang rumah ... akak buatkan lagi nasi minyak .... sebelum tu adik2 ipar datang pun akak buat nasi minyak .... sama je resipinya ... tapi yang sebelum tu ... pak mentua akak nak rasa nasi minyak akak ni (al maklumlah dulu2 pak mentua akak ni tukang masak rumah orang kawin ... nasi minyak dia memang sedap) .. tambahan sekarang dia da kurang sihat .. tapi semangat dia nak gak rasa nasi minyak akak ni .. abe zul pun bagilah sepinggan .. dia makan ... tak dan nak tau rasanya sedap ke idak ... lalu pak mentua akak pun komen ... "sedap nasinya ... panjang2 beras ... lembut da cukup elok ... mahal beras ni ... berapa kau beli sekampit .... yang kurang - lemak aje .... kalau buat nasi minyak ni ... minyak sapi nak kena banyak ... baru sedap ..." ..... tu dia

lepas pada tu .. selagi tak abis sekampit beras panjang .. cap moghul tu ... nasi minyak saja larh ... sampai jadi betul .... haaa baru2 ni abe zul siangnya balik rumah rang kawin .. malam makan lagi nasi minyak akak ... waaa ... ini betul2 nasi minyak ...he2 .. yelah .. abis da sekampit beras moghul ...kalau tak power juga rasanya ... abeh camano kannzzz .... memang jadi .... sangat puas hati ... kawan2 adik ika dan kawan2 abg iwan pun ... nampak suka sangat ... dan memberi markah (terang-terangan) ... waaaa ini baru betul2 nasi minyak ....


LEBIHKAN SIKIT SESUAI BILANGAN POT BERAS .... MINYAK SAPI YA .. INILAH PENYEDAPNYA ... USAH DICAMPUR MINYAK MASAK BIASA

cara masak nasi biasa: Nasi Minyak versi kak izan


resipinya: 

6 pot beras (cap Moghul)

bahan tumis

1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 dan lebih inci halia

bahan rempah

6 biji buah pelaga
2 / 3 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang (di leraikan)
6 kuntum bunga cengkih
2 kiub pati ayam (akak tak mahu guna banyak - lemak dan seakan rasa nasi ayam)
4 helai daun pandan
2 ke 3 sudu besar minyak sapi (sahaja)


[bahan hias]
bawang goreng
kismis

Cara penyediaan
1. Panaskan bahan dalam periuk (letrik) atas api masukkan minyak sapi, tumiskan semua bahan rempah hingga wangi.

2. Masukkan bahan tumis sehingga bau wangi masukkan kiub ayam (dihancurkan) dan daun pandan yang dah dikeromot.

2. Masukkan beras dan gaul rata.

3. Masukkan air (tinggi air seruas jari telunjuk dari beras paling atas)
  
4. Bila dah masak biar kan situasi letakkan pada "warm" diperiuk letrik - masukkan kismis seberapa banyak yang suka ... dan jika suka bawang goreng boleh letak juga. 

bila da lama sikit bolehlah dikaih nasi2 tu supaya jadi diatas dan tidak rata ... sebab kalau rata tak menarik perhatian .....

eeeeehh .. mestilah .... cantik menarik tertarik .... memang marbeles
apa saja mesti mau nampak cantik .. hinggalah ke makanan ...

bak kata chef ammar ... masak dari hati ... masak with iman .. 


jika periuk letrik tiada situasi "warm" ... angkat dan letakkan dalam bekas kedap udara dan tutup dengan tuala bersih berserta penutup kedap udara.



dan boleh dihidangkan kepada para tetamu yang hadir ......

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter