Nak kata kecewa ... kecewa lar jugak ... kecewa napenyer ... belum punya kamera yang baru tuk snap2 pic kegemaran .... tapi bersyukur dengan yang ada .. sekurangnya maksud yang nak disampaikan diterima ...
Hari tu kawan2 adik ika datang rumah ... akak buatkan lagi nasi minyak .... sebelum tu adik2 ipar datang pun akak buat nasi minyak .... sama je resipinya ... tapi yang sebelum tu ... pak mentua akak nak rasa nasi minyak akak ni (al maklumlah dulu2 pak mentua akak ni tukang masak rumah orang kawin ... nasi minyak dia memang sedap) .. tambahan sekarang dia da kurang sihat .. tapi semangat dia nak gak rasa nasi minyak akak ni .. abe zul pun bagilah sepinggan .. dia makan ... tak dan nak tau rasanya sedap ke idak ... lalu pak mentua akak pun komen ... "sedap nasinya ... panjang2 beras ... lembut da cukup elok ... mahal beras ni ... berapa kau beli sekampit .... yang kurang - lemak aje .... kalau buat nasi minyak ni ... minyak sapi nak kena banyak ... baru sedap ..." ..... tu dia
lepas pada tu .. selagi tak abis sekampit beras panjang .. cap moghul tu ... nasi minyak saja larh ... sampai jadi betul .... haaa baru2 ni abe zul siangnya balik rumah rang kawin .. malam makan lagi nasi minyak akak ... waaa ... ini betul2 nasi minyak ...he2 .. yelah .. abis da sekampit beras moghul ...kalau tak power juga rasanya ... abeh camano kannzzz .... memang jadi .... sangat puas hati ... kawan2 adik ika dan kawan2 abg iwan pun ... nampak suka sangat ... dan memberi markah (terang-terangan) ... waaaa ini baru betul2 nasi minyak ....
LEBIHKAN SIKIT SESUAI BILANGAN POT BERAS .... MINYAK SAPI YA .. INILAH PENYEDAPNYA ... USAH DICAMPUR MINYAK MASAK BIASA
cara masak nasi biasa: Nasi Minyak versi kak izan
resipinya:
6 pot beras (cap Moghul)
bahan tumis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 dan lebih inci halia
bahan rempah
6 biji buah pelaga
2 / 3 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang (di leraikan)
6 kuntum bunga cengkih
2 kiub pati ayam (akak tak mahu guna banyak - lemak dan seakan rasa nasi ayam)
2 kiub pati ayam (akak tak mahu guna banyak - lemak dan seakan rasa nasi ayam)
4 helai daun pandan
2 ke 3 sudu besar minyak sapi (sahaja)
[bahan hias]
bawang goreng
kismis
Cara penyediaan
1. Panaskan bahan dalam periuk (letrik) atas api masukkan minyak sapi, tumiskan semua bahan rempah hingga wangi.
2. Masukkan bahan tumis sehingga bau wangi masukkan kiub ayam (dihancurkan) dan daun pandan yang dah dikeromot.
2. Masukkan bahan tumis sehingga bau wangi masukkan kiub ayam (dihancurkan) dan daun pandan yang dah dikeromot.
2. Masukkan beras dan gaul rata.
3. Masukkan air (tinggi air seruas jari telunjuk dari beras paling atas)
4. Bila dah masak biar kan situasi letakkan pada "warm" diperiuk letrik - masukkan kismis seberapa banyak yang suka ... dan jika suka bawang goreng boleh letak juga.
bila da lama sikit bolehlah dikaih nasi2 tu supaya jadi diatas dan tidak rata ... sebab kalau rata tak menarik perhatian .....
eeeeehh .. mestilah .... cantik menarik tertarik .... memang marbeles
apa saja mesti mau nampak cantik .. hinggalah ke makanan ...
bak kata chef ammar ... masak dari hati ... masak with iman ..
jika periuk letrik tiada situasi "warm" ... angkat dan letakkan dalam bekas kedap udara dan tutup dengan tuala bersih berserta penutup kedap udara.
dan boleh dihidangkan kepada para tetamu yang hadir ......
bila da lama sikit bolehlah dikaih nasi2 tu supaya jadi diatas dan tidak rata ... sebab kalau rata tak menarik perhatian .....
eeeeehh .. mestilah .... cantik menarik tertarik .... memang marbeles
apa saja mesti mau nampak cantik .. hinggalah ke makanan ...
bak kata chef ammar ... masak dari hati ... masak with iman ..
jika periuk letrik tiada situasi "warm" ... angkat dan letakkan dalam bekas kedap udara dan tutup dengan tuala bersih berserta penutup kedap udara.
dan boleh dihidangkan kepada para tetamu yang hadir ......
No comments :
Post a Comment