Bukan kerana akak izan orang minang ... makanya masak pun sumenya lemak cili api ... tapi sebab da suka makan berlemak ni dari kecik .. tu yang sikit2 masak lemak ... sikit2 lemak cili api .. tapi yang penting .. semuanya suka
rebung tu akak hiris nipis ... tapi sebab jenis akak ni penyayang ... akak guna sampai habis .. walau dalam hati da berkata .. ini silap2 ambik sekali ruas nih .. mau pahit lauk .. ahhh tutup mata aje ... masak sampai empuk letak garam letak perasa ... sudahhh ... makan pun sodap ...
Bahan Utama
20 ekor udang sederhana besar
rebung buluh
Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili api (terserah kalau nak lebih pedas)
1 inci halia
2 tangkai cili besar merah
sedikit minyak
sedikit air
(jangan banyak air ... terlalu cair bahan)
Bahan tambahan
2 ringgit pati santan
2 helai daun kunyit
2 batang serai (diketuk)
sedikit serbuk kunyit
Bahan perasa
secukup rasa garam
1/4 asam keping
msg (hujung sudu - sekadar syarat)
cara memasak:
1. Masukkan bahan kisar bersama bahan tambahan.
2 . Masukkan rebung. kacau hingga masak dan rebung empuk. sentiasa kacau untuk elak minyak pecah.
3. Masukkan udang. dan kacau lagi
4. Masukkan garam secukup rasa dan msg.
5. Kacau hingga masak dan angkat .. boleh dihidangkan
No comments :
Post a Comment