Jamu rakan-rakan sekolah adik ika. akak izan buat masak kurma daging .... sedap
da banyak kali buat ... sebab sedap sangat .. tambah-tambah makan dengan nasi minyak ...
daging tu akak potong kecik2 je ... sekali masuk mulut tak usah nak gigit payah ... tambahan gigi sekarang ni ... da kurang kalsium ... potong kecil2 .. kunyah kan sodap ..
resipi ni ... akak ambik lama dah dari MESRA.NET .... kepunyaan sumber: buku resipi selera perantau .... ada jugak lah bahan tak cukup .. macam daun pudina tak ada ... kalau ada lagi sedap... air asam limau tak ada ... sebab akak da guna tomato .. tak maulah letak asam limau lagi .. kalau nak letak terpulanglah .. ikut suka .. susu pun tak letak ... akak tambahkan ubi gentang .. buah pala pun akak tak ada .. tapi sedap juga tu .... len kali kita buat cukupkan syarat ya ... mesti lagi marbeles
Bahan
Daging
Di kisar
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 ulas bawang kecil
2 cm halia
2 tangkai cili besar merah
8 tangkai cili api (kalau nak pedas)
Bahan perap
3 camca kecil serbuk kas kas
1 camca besar jintan manis
1 camca kecil jintan putih
4 camca besar serbuk ketumbar
2 camca besar lada sulah
(ada kebetulan cili akak nak buat masak merah yang da digiling sekali dengan tomato ... ambik sedikit perapkan sekali bersama bahan-bahan kat atas tu) ~ saja nak menambah rasa ... tapi memang sedap
Bahan tumis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang (ceraikan)
2 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
Bahan tambahan
2 labu bawang besar (dihiris bulat)
8 tangkai cili besar hijau dan merah dibelah tengah
4 biji ubi kentang dibelah 4 / 2
2 atau 3 ringgit pati santan
2 biji tomato sederhana belah 2 / 3
garam secukup rasa
msg secukup rasa (selalunya akak buat syarat aje ... hujung sudu)
serbuk kurma adabi
sedikit air
Cara
1. Perapkan dulu daging .... agak2 1/2 jam sebelum mula masak.
2. Panaskan kuali letak sedikit minyak gorengkan sekejap kesemua bahan menumis.
3. Masukkan bahan kisar dan biar agak garing. Masukkan sekali ubi kentang.
3. Masukkan serbuk kurma Adabi, akak gunakan kurang secawan dan tambahkan air supaya dia sebati. kacau hingga serbuk kurma masak.
4. Masukkan kesemua daging yang telah diperap tadi. kacau dan biarkan hingga masak. letakkan air putih dan biar mendidih.
5. Masukkan santan dan semua bahan tambahan kacau hingga masak dan empuk.
6. bagi perasa secukup rasa ... dan hidang ....
No comments :
Post a Comment