Jom join izan

Thursday, September 12, 2013

Mengisi masa setiap ruang yang ada ....

disetiap waktu terluang ... pasti diisikan ... mesti diisikan dengan aktiviti yang bermanfaat ... dan bersama

kerana kedegilan akak ... jiran sebelah hujung memberikan beberapa biji buah nangka ... dek kerana rajin .. akak tanam aje dalam tayar ... rupanya diam tak diam .. rejeki daa mendatang ... MasyaAllah ... biarkan sajalah dulu disitu ... perangai malas bijak akak ..


pemandangan dari pintu belakang .... nyaman ... kebun kecil ku ... 


selepas pembersihan semula .... aktiviti rumah dan pejabat sama je naik ... kadang nak tanya khabar jiran rumah sebelah pun men chit chat "wasep" jer .. buleh ... akak buleh jer .... sebab kakak2 kiri dan kanan ... seorang akan wasep ... seorang lagi bila jarang nampak muka akak .. mesti akan panggil. ... manjakan akak nih ... tapi akak sayang kakak2 jiran akak ni ... Alhamdulillah dari jiran pertama kanan sampailah keakhir kiri ... semuanya adalah jiran2 yang baik belaka. Inilah doa akak sebelum menduduki penempatan ini, selalu berdoa semoga mendapat jiran yang baik2 belaka. rezeki Allah mendengar doa dan permintaan ....


hati akan rasa bahagia .. bila kita dapat mengisi setiap masa bukan untuk kesia-siaan selalu tanamkan dalam hati .. setiap yang kita lakukan kerana Allah Taala .... kadang kerana kesibukkan ini .. cuba juga curi-curi masa untuk bertanya khabar rakan2 .. walau pun bukan selalu .. kadang kala jiran sebelah rumah pun akak akan cuba menunjukkan muka ... tambahan rakan sepejabat pun kita nak beramah mesra .. memang akak susah sebab kerja bukan surut .... 10 minit surut .. tambahnya kerja bertambah-tambah sekarang ni .... inilah tugas-tugas yang dah di amanahkan untuk kita lakukan sebaik mungkin .. insyaAllah


setiap apa yang kita lakukan ... tanamkan dalam hati ... LillahiTaala ..

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter