Masak lemak belimbing dengan ikan kembung ... siapa rasa sekali mesti nak buat lagi .. mesti nak makan lagi ... kena makan dengan dengan nasi letak sikit kicap masin (tamin) ... wa sedap ... akak dari dulu kalau masak lemak ni .. suka pulak buat cekodok bawang .. cicah dengan gulai ni ... memang ngancam
Bahan Utama
15 biji belimbing buluh (dibelah 2)
5 ekor ikan kembung
5 ekor ikan kembung
Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili api (terserah kalau nak lebih pedas)
1 inci halia
2 tangkai cili besar merah
sedikit minyak
sedikit air
(jangan banyak air ... terlalu cair bahan)
Bahan tambahan
2 ringgit pati santan
2 helai daun kunyit
2 batang serai (diketuk)
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk kunyit
Bahan perasa
2 biji tomato belah 2 / 3
secukup rasa garam
msg (hujung sudu - sekadar syarat)
bila da menggunakan tomato .. akak izan tak mahu lagi menggunakan sebarang jenis asam. .... takut2 terlalu masam
bila da menggunakan tomato .. akak izan tak mahu lagi menggunakan sebarang jenis asam. .... takut2 terlalu masam
cara memasak:
1. Masukkan bahan kisar bersama bahan tambahan. kacau hingga masak, sentiasa kacau untuk elak minyak pecah.
3. Masukkan belimbing buluh dan ikan. dan kacau lagi
4. Masukkan garam secukup rasa dan msg.
5. Kacau hingga masak dan angkat .. boleh dihidangkan
No comments :
Post a Comment