Jom join izan

Friday, May 16, 2008

SARAPAN PAGI


Sarapan pagi walaupun dianggap remeh oleh kebanyakan orang tetapi sebenarnya mempunyai peranan yang besar pada sistem tubuh manusia. Sarapan pagi adalah waktu makan yang paling penting dalam sehari. Tanpanya, metabolisme berada di tahap rendah lantas menyimpan kalori. Akibatnya, jika anda makan banyak sewaktu makan tengahari, badan akan memerapkan semua kalori itu dan membuatkan anda menyimpan lemak. Sarapan pagi sebaiknya diambil selewat-lewatnya dua jam selepas bangun pagi bagi membolehkan makanan ditukarkan kepada tenaga sebaik kamu memulakan aktiviti pagi.

Pengambilan sarapan meningkatkan metabolisme badan yang turut membantu kamu melangsingkan tubuh.

a. Pilih makanan kaya protein dan kurangkan karbohidrat. Protein membuat perut cepat kenyang berbanding karbohidrat. Ia baik untuk memulakan hari kamu dengan penuh tenaga, cerdas dan menyegarkan. Antara pilihan sarapan terbaik termasuklah:

- Bijiran tinggi serat, susu rendah lemak dan buah-buahan segar

- Sandwic, buah dan segelas susu

- Untuk kamu yang akan menjalani hari yang aktif, ambil kisaran yogurt bersama buah

- Jika kamu menikmati makan tengahari yang lewat, ambil sarapan sedikit berat dengan roti bakar disapu mentega kacang atu bijirin bersama buah. Atau kamu juga boleh mencuba hot cooked cereal.

teks: EH

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter