Jom join izan

Friday, May 16, 2008

MAKAN TENGAHARI


Petua makan yang patut diamalkan insan makanlah ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Ini penting, agar kekenyangan tidak sampai ke tengahari hingga anda melangkau makan tengahari. Walaupun sikit, tentukan anda menikmti makan tengahari kerana ia umpa penyambung tenaga sehingga ke petang. Ambil makan tengahari pada jam 12 ke satu petang. Ada beza sukatan makanan antara orang yang bekerja menggunakan tenaga lebih dan tidak. Bagi yang bekerja menggunakan tenaga yang banyak, eloklah mengambil makanan berkarbohidrat untuk membekalkan tenaga tetapi pastikan cara masakannya sihat seperti melalui renehan atau panggang. Bagi yang bekerja di pejabat dan tidak menggunakan banyak tenaga, ambillah makanan tengahari dalam kuantiti yang sedikit kerana kamu tidak melalui proses pembakaran lemak selepas makan nanti.


1. Ambillah banyak makanan kaya protein untuk membantu badan bertahan sepanjang petang. Jauhi peluang yang menyebabkan kamu makan lebih dari yang sepatutnya atau mengambil makanan berlemak yang akan menyebabkan kamu keletihan. Antara saranan yang baik:

a. Salad sayuran dengan hati dan kacang

b. Sandwic dengan roti gandum penuh bersama raw veggies

c. Sup jernih (mengandungi banyak sayur, kekacang atau ayam). Makan bersama biskut/roti gandum penuh dan sepotong buah.

d. Salad pasta dengan sayur-sayuran dan kekacang dengan salad buah.

teks: EH

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter