
Petua makan yang patut diamalkan insan makanlah ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Ini penting, agar kekenyangan tidak sampai ke tengahari hingga anda melangkau makan tengahari. Walaupun sikit, tentukan anda menikmti makan tengahari kerana ia umpa penyambung tenaga sehingga ke petang. Ambil makan tengahari pada jam 12 ke satu petang. Ada beza sukatan makanan antara orang yang bekerja menggunakan tenaga lebih dan tidak. Bagi yang bekerja menggunakan tenaga yang banyak, eloklah mengambil makanan berkarbohidrat untuk membekalkan tenaga tetapi pastikan cara masakannya sihat seperti melalui renehan atau panggang. Bagi yang bekerja di pejabat dan tidak menggunakan banyak tenaga, ambillah makanan tengahari dalam kuantiti yang sedikit kerana kamu tidak melalui proses pembakaran lemak selepas makan nanti.
1. Ambillah banyak makanan kaya protein untuk membantu badan bertahan sepanjang petang. Jauhi peluang yang menyebabkan kamu makan lebih dari yang sepatutnya atau mengambil makanan berlemak yang akan menyebabkan kamu keletihan. Antara saranan yang baik:
a. Salad sayuran dengan hati dan kacang
b. Sandwic dengan roti gandum penuh bersama raw veggies
c. Sup jernih (mengandungi banyak sayur, kekacang atau ayam). Makan bersama biskut/roti gandum penuh dan sepotong buah.
d. Salad pasta dengan sayur-sayuran dan kekacang dengan salad buah.
teks: EH