Jom join izan

Friday, May 16, 2008

MAKAN PETANG

Makan petang jarang diambil kebanyakan orang disebabkan kesuntukan masa dan sibuk. Namun, sebenarnya dalam sedar dengan tidak, jika pun kamu tidak mengambil makan petang secara rasmi tetapi secara tidak sedar apabila kamu mengudap makanan ringan selepas makan tengahari (terutamanya pekerja pejabat) itu juga dikira makan petang. Ada kala ia lebih berat walaupun hanya sepeket kerepek. Justeru, aturlah makan petang kamu dengan sempurna melalui pengambilan makanan ringan yang menyihatkan. Makan petang juga mempunyai kepentingan yang mampu mengurangkan rasa lapar kamu pada malam hari. Ini mendorong kamu untuk tidak makan keterlaluan pada makan malam nanti.
* Makanan petang seharusnya lebih kecil kuantitinya berbanding makan yang diambil tengahari tadi melainkan kamu bekerja di syif petang. Fikirkan kuantiti kecil untuk makanan yang hebat cita rasanya. Lebihkan makanan sihat seperti sayur-sayuran, buah-buahan. Elakkan daging, ayam atau makanan protein lainnya.
teks: EH
(sebahagian dari kita ada yang meninggalkan makanan tengahari terus manakalan makan pagi kuantitinya tidak mencukupi... ini akan menyebabkan kita mengambil makanan yang lebih diwaktu malam) - amalan yang tidak digalakkan.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter