Jom join izan

Saturday, September 1, 2012

Cili Goreng Taucu

berapa harini akak izan rasa da jemu dah makan daging ... makan ayam .. selera tak mau datang dah ... puaslah akak merenung ambik bau ayam dengan daging ... memang tolak tepi sementara ... ikan pun tak berapa nak heran dah ... acaner tu..

lawa tak cili ijau akak tu ....



sedap you  ...


harini akak bakar ikan terubuk ... selalu dok berebut ngan si bujang senang ... inilah satu2 yang mengikut perangai akak izan makan terubuk bakar ....


dah pandang dalam peti es ada tocu .. ada cili besar cili api pun manyak wooo.... wamboiiii  ... macam terbayang dah inilah pembuka selera nu .... ya tak iya gorengkan ikan sepat masin, telur dadar ... ada pulak ikan sardin sikit .... waaa sume tolak tepi. 

makan cili goreng taucu ni dengan ikan sepat masin ..... "thumbs up"



cuba bayangkan ....

nasi panas-panas .... letakkan kuah taucu sikit je .. jangan bergenang nasi ... cili api tu tenyeh2 kat nasi panas ... kendian cili besar tu di siat2 ... makan sama nasi ngan ikan masin ..... WOW .... sodapnyo la aiiiiiiiii ... tak cayo cubo buek sedighi .. ghasola ... kalau tak menangis ... tambah lah nasi laiieee .....


Bahan

10 tangkai cili besar (nak campur pun buleh / kadang ada cili besar yang separuh kaler ijau merah - cantek)
15 tangkai cili api (ikut suka nak banyak mana)
secubit ikan bilis
sesudu taucu
1/2 cawan air puteh
secubit garam
secubit msg
sedikit minyak

Bahan hiris

2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang puteh
1 labu bawang besar potong bulat


cara memasak:

Nombor Satu: Goreng dulu cili2 tu semua. 
kendian kalau nak pakai minyak yang sama pun buleh juga 

1. sedikit minyak panaskan dalam kuali
2. tumiskan dahulu bahan hiris 2 ulas bawang kecil dan 1 ulas bawang puteh dan ikan bilis
3. masukkan sesudu taucu kacau serata dan agak masak
4. masukkan 1/2 cawan air puteh dan bawang besar
5. biar ia menggelegak
6. masukkan cili dan balik2kan
7. masukkan secubit garam dan ajinomoto ... serasikan rasanya sedap
8. diangkat dan hidangkan


jangan letak banyak garam ... sebab taucu ni da sedia masin dan masam. cuma bila ditambah air kadang2 jadi tawar sedikit maka letak jaga2 ... sikit aje tau


inilah ada cerita dulu2 ... masa arwah mak ada dan akak zan pun muda-muda lagi ... (da tua ke) .... hehe...
diceritakan pada akak zan yang ada orang nak masak taucu, datang kekedai arwah mak zan dia kata taucu tu tak sedap. bila ditanya macam mana cara dia memasak taucu ... katanya sebelum masak taucu tu dibasuh dulu .... TAK BETUL tuuuuu ...

jangan dibasuh taucu tu .... ambik sesudu masukkan aje dalam tumisan ... haaa letak je air ... garam secubit kecil ..... ingat tu ..... jangan dibasuh taucu tu tahu .....


>>> kalau sedap sila bagitahu ..... 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter