apa la lagii .... "setorey morey" jenis rendang hari raya laaa kanzzz....
kali ni kita buat rendang tok kicap ....... haaaa ... nape rendang tok kicap lak .... (moral: rendang tarok kicap, rendang buboh kicap, rendang tuang kicap .... rendang campur kicap .... nak glamour rendang "tok kicap" ... memang pun asalnya rendang tok) .... jgn mareee haaa..
tahun ni akak buat 3 kilo rendang ... rendang kotak je .... murah sekilo RM15.00 tapi makcik akak dapat lagi murah ... sekilo RM14.00 ... kalau daging biasa tu .... besar sikit belanjanya ....
kawan akak resipi ayah dia lama dah ni ..... letak kicap .... mula pelik gak rendang letak kicap tapi tu lar menggantikan garam supaya tak terlalu masin rasa garam.
sama je macam resipi orang lain ....
Bahannya:
Goreng tanpa minyak dan tumbuk halus:
1. 2 sudu besar ketumbar (lebih pun tak mengapa)
2. 2 sudu besar jintan putih (lebih pun tak mengapa)
3. 2 sudu besar jintan manis (lebih pun tak mengapa)
4. 12 biji buah pelaga
5. 1/2 sudu besar lada hitam
6. 2 batang kulit kayu manis
7. 10 tangkai bunga cengkih
perap dan tutup 3 kilo daging bersama bahan-bahan atas selama beberapa jam (sediakan dahulu sebelum menyudahkan bahan-bahan seterusnya)
setelah beberapa jam ... campur air lebih sedikit atas daging dan rebus semua bahan perap beberapa ketika. toskan daging dan ketepikan dahulu.
Goreng tanpa minyak 1/2 biji kelapa parut dan tumbuk hingga berminyak
Bahan kisar:
25 ulas bawang merah
15 ulas bawang putih
2 inci legkuas
2 inci halia
7 batang serai
sesudu kecil serbuk kunyit
15 tangkai cili keringsegenggam kecil cili kampung/cili padi
Bahan seterusnya:
1 sudu besar gula melaka
1 sudu kecil gula putih
3 sudu kecil garam
1 genggam asam jawa (campur 1/2 cawan air putih)
4 helai daun kunyit dihiris (lebih pun tak apa .. wangi)
8 helai daun limau purut
1 1/2 biji kelapa (perah asingkan pekat (perahan pertama) dan cair (perahan kedua)
2 cawan kecil minyak masak
kicap masin cap TAMIN
cara-cara memasak:
panaskan minyak menggunakan api sederhana, tumiskan bahan kisar kacau agak garing dan naik bau wangi.
masukkan daging rebus tadi dan kacau sebati sehingga rata dan biarkan sehingga mesra dan masukkan pula santan cair. kacau hingga agak kering kemudian masukkan santan pekat bersama kerisik.
masukkan 3 sudu kecil garam, gula melaka, gula pasir, hirisan daun kunyit, daun limau purut, air asam jawa.
kacau hingga pekat dan tuangkan kicap "TAMIN" mengikut rasa yang sesuai pada anda.
kacau lagi hingga agak kering dan pecah minyak, seterusnya boleh lah diangkat.
kacau lagi hingga agak kering dan pecah minyak, seterusnya boleh lah diangkat.
kemudian hidangkan sebagai hidangan pada raya pertama "Rendang Tok Kicap"
tapikan kalau akak macam ni belum ngancam lagi .... 10 kali panaskan sehari tu dalam 2 atau 3 kali akak panaskan.
makanya pada malam raya pertama baru nak jadi .... tapi pada malam raya kedua .... jadilah seperti warna rendang dibawah ini ... bila akak makan dengan lemang ... untuk akak sedaplar rasanya sebab selera akak .... tetamu yang datang tu ... tak pulak akak tanya ... malu ... tapi memang nampak ada keluakkan yang hebat pada bekas rendang ... kui3.. juadah balas buat jiran tetangga kiri dan kanan ... tuk orang-orang bujang dirumah abah kak zan ... juga nampak licin semacam hihihi (masuk bakul angkat sendiri) .. tapi puas hatilah...
biasalah tu ... kita cara kita ... ada hari kita cuba cara rakan2 yang lain .... ilmu tu ...ilmu bukan baca sejarah, geografi aje baru dapat ilmu ... baca rempah, baca bahan ... pun ilmu juga... jangan malu bertanya .... biar orang kata kita tak pandai .... tapi kita buat ... :)
masih ada seberkas lagi tolak yang akhir berbagi pada orang ... sesuai tuk akak yang suka mengulang ... tambahan lagi ada separuh batang lagi lemang yang tinggal ... selamat menjamu selera ..
masih ada seberkas lagi tolak yang akhir berbagi pada orang ... sesuai tuk akak yang suka mengulang ... tambahan lagi ada separuh batang lagi lemang yang tinggal ... selamat menjamu selera ..
No comments :
Post a Comment