Jom join izan

Saturday, May 12, 2012

Betulkan pepatah ... cempedak jadi nangka

PART ONE


Banyak perbezaan orang lama dengan orang baru ...
tapi orang baru menolak terus pepatah lama ...
orang lama luas pengalaman juga pengetahuan ... walaupun kurang pelajaran
tapi mesra alam ....


orang muda suka "instant" ... orang lama pilih dari asal .. dari akar umbi ..

kalau bab menanam pokok ... orang lama dari bijinya .. tahu asalnya .. biar lama menunggu tapi hasilnya umpphhh ...

kalau orang baru suka yang tut .. cari di kedai bunga yang dah jadi pokok ... minta pokok .. dapat pokok tapi pokok yang betul ke kita tak tahu ... bila da berbuah inilah jadinya ...

bertahun2 ku belai ... ku sangka cempedak bila da masak boleh ku goreng .. rupanya nangka .. CEMPEDAK KU IALAH NANGKA ... ini rezeki ku .. Alhamdulillah .. sekurangnya hasilnya masih boleh ku makan .. ku terima seadanya

* MARI KITA BERSANGKA BAIK ... kerana adakalanya setiap peristiwa itu ada hikmahnya ... jika dapat kebaikkannya ucaplah Alhamdulillah

* Bersihkan jiwa dan nurani ... terima seadanya dan ikhlas .. mudahan hidupkan menjadi tenang dan damai ....

* Mengingati bukan kesalahan .. tapi ... mencari pahala ...

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter