Jom join izan

Friday, October 1, 2010

kepah bercili...

hemmmm ..... ada 2 nama.... 1 perkara..... apakah dia.... :D
mak zan panggil itu kepah ..... dari zan mula kenal dan makan dah panggil nyer kepah...
pak mentua zan pulak panggil lala....... kalau zan kata kepah ... pak mentua kata lala jugak....
anda konpiusss.......
ohhhh tidak ... bagi izan kepah atau lala... kalau dah siap dimasak.... sedap dimakan... ahakkkkss..


tak caya try......
mak zan kata... kalau bulan terang.... kita kan dapat kepah ni besar2 isi dia....
anda suka.... :D ... anda pun suka.... :D ...ooooo anda juga suka...... :D ... saya sangat suka... pernah 1 kali tu kat tmpt biasa kami bercuti punya citer lar... order nasi ngan lauk termasuk lah kepah ni... kami order 2 bungkus.... buat masak bercili.... tunggu punya tunggu... sampailar lauk kepah ni kami order ... nasi ngan lauk lain tak sampai2 lagi termasuklah air minum..... pe lagi.. perut dah lapar sangat... kami satu keluarga tibai aje lauk kepah ni ... konon2 buat isi perut mentara tunggu yang lain sampai...
sampai lah kami sudah makan ... lauk kepah ni aje yang jadi hidangan ... hehehe :D...
zan buat nyer tumis bercili.... bahan seperti biasa aje ... letakkan cili sesenduk atau dua senduk .... cukupkan rasa... nyam nyam .... sedappp...



2 comments :

ladyanaiz said...

sodap nyer kak zan. tetiba lapar la plak..

KTS said...

klu mkn kepah ni, takyah mkn nasik pun takpe.. meratah dia jer.. sedapppp

:D

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter