Jom join izan

Friday, June 25, 2010

mari kita bercerita lagi....

tadi kita cerita bab mamam... bab demam.. semuanya mam.... dah tak ada cerita yang orang kata.... khas tuk ni...khas tuk tu.... tak ada... semuanya zan jadikan satu.... 2 in 1... 3 in i... 4 in 1... semuanya... one one one... okey ... tak kisahlar.... asal apa yang kita rasa nak sampaikan...kita sampaikan... janji kita bahagia sudah lar....
bagi izan apa pun boleh... tada kesah punya.. orang boleh terima... terimalah... orang tak boleh terima... terpulanglah.... yang penting... tepuk dada tanya .... hari ni nak makan apa.... selera larrrhh... asal tepuk je dada tanya arini ada ayam masak kari... kambing masak kari.... udang goreng belada hehehe.... sapa mau marah.... kita ada marah orang... tada kan.... jadi orang pun janganlah marah kita...
haaa...... izan nak tanya.... berapa orang yang selalu cakap "innalillahiwainnailaihirojiun...." ... maaf lah... izan boleh taip rumi aje dari laptop ni.. almaklumlah... paten lama... tak canggih lagi.... oke berapa ramai yang selalu sebut.....
kalau izan .... bila dengar ada berita kematian... barulah zan sebut "innalillahi...."... kalau idak langsung zan tak sebut.
tapi tahu tak... setiap keadaan, samada dalam kesusahan...kesakitan... kesedihan... kita boleh sebut "innalillahi..." malah digalakkan menyebut.... sebut.. jangan takut nak sebut... sebut...(memang mula-mula nak buka mulut menyebut ketika waktu-waktu yang kita tak biasa menyebutnya... berat sungguh merasa) tapi ayat ini akan mengangkat segala kesusahan, kesakitan, kesedihan dan sebagainya.... malah digantikan pula dengan kegembiraan olehNya... sebut.. jangan takut nak sebut. InsyaAllah... adik-adik...kakak-kakak... sebutlah selalu dan amalkan... setiap yang susah insyaAllah akan digantikan dengan kegembiraan... hanya Dia yang maha mengetahui.. bila disebut dengan penuh tawakal.... anda akan dapat rasa nikmatnya.....
>>>>>> apabila berkata untuk kebaikkan ... aku bukan seorang ustazah yang serba mengetahui segala tentang agama.... cuma setiap apa yang telah kuamalkan, kupelajari, kudengari, kuperhati, kunikmati.... itulah yang kusampaikan mudahan kita sama-sama mendapat manfaatnya...

4 comments :

Leenoh said...

Assalamualaikum..
Lama tak ziarah sini rupanya dah buat rumah baru..nasib baik di tapak yang sama kalau tidak cari tak jumpa...semakin cantik...pandai pula tukang dia.

Unknown said...

Waalaikumsalam,

Cek leenoh.. baru dapat modal tu yang bina rumah baru ni.... nak pindah mengangkut tu yang letih... menukang lar sikit2...

Anonymous said...

Salam Izan.. lama tak singgah sini..

Tengok acar buah tu terliur lak. Rasa macam nak buat, tapi belum sampai seru, hehe.. Sorry, tukar topik lak.

Unknown said...

Salam k tie :D,

kita ni curi2 masa kan.. almaklumlah selagi tak abis tahun ni... kita mak2 pun ikut exam juga..

sedap acar buah tu... bila2 nanti cuba k tie buat... tak pa k tie topik zan pun dah macam acar buah tu ..hahaha....

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter