Jom join izan

Sunday, June 27, 2010

Kalau kita hidup tanpa jantung...

Jagalah jantung anda
.
.
.
.
Tanpa jantung siapalah anda
.
.
.
.
hehehehe....
.
.
.
.
tapi inilah kelebihan buah pisang
.
.
cuba lihat


Haa..... abang ipar zan memang rajin menelek .... takda dia cakap dengan zan pun dia pi penggal jantung pisang tu... pas tu dia letak aje kat bawah.... huhuhu... nape dia pi penggallll.... sayang tau...

dia kata apa tau..... haaaa... dengar lah cakap orang yang berpengalaman .... kalau dipenggal jantung pisang tu... buah pisang akan tambah gemuk dan menarik.... kui kui kui.... ada pernah dengar tak.... haaa... tak pernah dengar zan bagi tau nih.... cubalah ye sesiapa yang ada pokok pisang dirumah cuba buat.... izan dah ada setandan buah pisang. cuba teka pisang apa tu....

haa... cuba bayangkan anda pula tanpa jantung......

hehe... zan tengah cari anak pokok pisang abu ngan tanduk ni........ semangat tengah datang balik ni.... jom kita cari sama-sama....

6 comments :

Puteri said...

oh?
ingatkan pisang tu tak berjantung.. rupa2nya dipenggal.. he.he..

psstt..
sudah delete fb?

Kak Tie said...

Alaaa... Zan ni...

Kak tie ada gak tanam pokok pisang di rumah atap biru tu. Belum berbuah lagi.. nanti nak tayang macam izan laa.. jeles betul!!

julietchun said...

jantung pisang celur sedap makan dengan sambal belacankan.

Unknown said...

puteri,

psttt...sttt.. hihihi... sudah..

tu lar cara-cara nak bagi buahnya elok dan gemuk... inilar baru k zan tau..

Unknown said...

k tie,

ni yg x tahan ki ki ki.... bulehhh.. nanti nak tengok gak buah pisang k tie... hahaha... ooo k tie berkebun kat rumah atap biru ye... jom k tie kita tanam lagi pokok yang berbuah.

Unknown said...

julietchun,

waduuuu... memang sedap tu.. buat sambal belacan tu pedas2...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter