dalam ati ada taman........ taman apa...
taman apa...
taman buaya.... eh apa plak taman buaya.... tinggal aje kat sungai buaya.... tapi ada bunga...
dalam ati ada taman...... taman bunga.... ----- betulllll.... x caya..... oke jgn buat peribahasa dulu... x boleh pakai... bohong je peribahasa tu... kalau ikut juga ramai orang dah mati...
kasar.... penulisan yer kasar .... perasaan halus gitu...
sayang ngan kawan-kawan semua.... ngan adik-adik semua... ngan kakak-kakak semua.... ngan abang yang tu yang tu tu tu.....
ehhhhhhhhhh ooooppp oppppppp boleh ker ngan abang tu tu tu .......... okei lar kita tukar - ngan abang-abang kawan semua.......... gatai..... sekali sekali menyakat ... tak de salahnyerrrrrrr... abang okei jer...........
kita senyum...... abang senyum...... semua pun senyum..... jangan ambil gurauan sebagai kekasaran .......... jangan ambil kekurangan sebagai kesalahan.... yang penting kita happy.... enjoy dengan segala kekasaran.... kekurangan... kelebihan ... terima... terima seadanya.... kerana itulah sebenarnya kita.... kesorokkan yang pasti..... jika berhadapan ada jurang yang dicipta.... melalui penulisan.... itulah kita hakikatnya......... lahir dari hati sebenar.... tiada penipuan melainkan benar............. jika tidak menyukai .... kita terima dengan senyum.... dan jika kita menyukai .....juga terima dengan senyum..... yang pasti kita ..... menggembirakan orang lain dan menggembirakan diri sendiri. disitulah sebenarnya dan sepatutnya.............. rapatkan hubungan dengan segala jenis persekitaran ----- kasar, lembut, baik atau kurang baik.... kerana disitu ada ilmu untuk kita jadikan panduan dan sempadan......
Petua izan mak nenek
~~~~mari cuba-cuba~~~
Petua 1 - masak kuah bersantan
gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.
Petua 2 - cili bergoreng
Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.
Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat
jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.
Petua 4 - Anak2 berselera makan
Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D
Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D
ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.
8 comments :
dalam taman ada
.
.
.
.
byk permainan... yeaaahhh... mari kita ke taman tema ramai2... izan sponsor :P
hihihi...
Salam Zan, kak tie lepak sini jap. Tak boleh nak baca laa.. kepala dah pening ni.. nanti bila dah okay kak tie datang semula..
kts,
sponsor?... bolehhh... jom.. tahun depan kita plan...
k tie,
alar nape tak tanya.... koyok pun zan ada niiii.. hihi..
salamm weekends, ;-)
tb,
salammnnsss..
dalam hati aida semalam ade taman bunga tapi hari ni taman bunga nye dah tade..haishh..
aida,
sekejap ada... sekejap tada.. hehe.. sabarrr..
Post a Comment