layannnnn........................... apa ada..
Sabtu ni kerjaaaaa............tapi balik lambat sebab ada sambutan bedey buat staff ACO.... "merangkap" secretary boss besar................ yang bestnyerrrr....... asben dia ada sama...... tengok tu.. lomatik gitu ahhh...
nampak tak boss besar izan sebelah sana tuuu.....ambik gambar curi2... takut + maluapalah agaknya dia punya harapan yer...
epinyer dia.... dapat adiah gitu...

sebagian dari ACO
cerianyerrrrr.... sebab tu masih bertenaga.... jgn tak percaya..
tengok lar tu.... memasing ralik gitu
Petua izan mak nenek
~~~~mari cuba-cuba~~~
Petua 1 - masak kuah bersantan
gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.
Petua 2 - cili bergoreng
Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.
Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat
jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.
Petua 4 - Anak2 berselera makan
Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D
Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D
ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.
18 comments :
Zan... kak tie terpikat kat makan2 tu je.. hehe..
Tengok ofis zan tu terus terkenang masa kak tie kerja dulu. Rindu pulak zaman tu, hu hu..
waduh kak zan... meriahnye.. teman entah la bile la dapat makan reramai kat luar cam tue..
tgu company len kot
BroFramestone Blog
mak aii .. file nyerr .. serammm ..banyak tuuu ....
jom kak izan
makan2 dgn kita plak..
ngee..:D
jan, aku penin tengok file kat opis ijan....huhuhuhu...
susah tul nak memikat k tie nih.... kat makan2 jugak yg k tie kenan hehe...
zan rindu nak duduk rumah.....
framestone,
nanti tetiba ... 120 kg... sape yang nak ambik berat tuh...
ajak lar 2 - 3 orang pi makan kat luar....
jijah, tu baru tengok... kita lagi seram... se eh...
betul ke puteri... nak belanja akak kat mana... setttt...jom... makan preee... hehehe
dina... haha penin tengok fail ijan ke fail opis dina...
na... kalau boleh buat langkah seribu... beribu-ribu dah ku lari dulu... huhu..
salam izan...seronokkan bila tiba bab2 makan ni...memang tak tolak,hihihi.
Salam Kak Izan.....
Happy birthday to the birthday girl!! HIhihihi.....
Bab makan ni yg sy tak tolak. Sedap.....
;)
salam,
first time singgah blog izan...actually saya cousin kak tik(kayteeze).
nama kita sama ye...mungkin saya KAKAK kot...salam perkenalan.
Kak Norizan Omar.
ima,
zan ni bab makan memang tak tolak... tambah kalau ada yang nak belanja.. hihihi
zyma,
kita serupa.....
zan,
tu yang terkeliru sekejap... lega rasanya dah... jgn lar camtu... izan ni rasanya lebey lagi dari zan tu... dekat 40 dah niii...
haiii... selamat berkenalan kita...
if tertibe naik jd 120kg... mintak la penimbang yg amik berat
BroFramestone Blog
framestone,
ada simpan penimbang... boleh lar pinjam.
Post a Comment