Jom join izan

Friday, January 22, 2010

Hidup cuma sementara....

jom kawan-kawan... hidup ini sementara. marilar kita cari dan ambil sedikit ilmu yang akan menjadi sebahagian dari perjalanan hidup sebelum sampai ke penghujung..... (kita nakal jugak... yang kecil2 besar zahrah ku buat jugak hihihi... - apapun, kita semua tahu inilah ketentuan yang telah ditetapkan Allah bagi manusia...... seperti kita)


tengok tu... sebahagian dari mereka termasuk ustaz yang menjayakan hari tersebut. harinya sebenarnya dah hampir 2 minggu berlalu..... iaitu - cara-cara mandikan jenazah.


>>>>> ini semua persediaan yang diperlukan.... kita dah tahu apa yang kena disediakan. jadi x perlu tunggu orang lain sediakan... bukan apa.... bukan apa kadang tak lengkap bahannya..keadaan kan tak tenang masa tu.... dengan sedikit pengetahuan yang kita ada... kita boleh sediakan seberapa segera....

dibawah ni sebahagian dari bahan-bahan yang diperlukan untuk memandikan jenazah..... mesti buatan halal..... kena lihat tu. kalau cecair mandian.... dilarang menggunakannya ye.
HAA..... ada orang tak boleh nampak kapur barus ni..... tak boleh cium baunya... kalau boleh tak mau dekat dengan kapur barus ni....pegang...jauh sekali, macam kakak ipar zan..... zan ambik zan campak kan kat dia.... melompat dia menepis...hihihi.....

sedap baunya.... ustaz kata sekarang kapur barus dah tak macam dulu. kalau kita pegang berhari-hari baru hilang baunya. sekarang dah campur tepung.... jadi jangan risau kalau pegang. dan jangan terlalu ikutkan firasat/karut .... bila lihat kapur barus... ingat benda lain....


Ini sebahagian lagi bahan-bahan yang diperlukan...




Ini boleh diibaratkan seperti minyak wangi.....

kakak ipar zan... siang-siang dah kata x mau jadi model....... dia takut kik kik kik..... izan bukan x mo jadi modelnya tapi orang tak pelawa .... hehehe....
Ini model yang telah dihampir lengkapkan.....



Bagaimana kita menyediakan baju, kain, tudung kemudian bagaimana cara menyarungkan kepada model jenazah.

inilah sebahagian ceritanya..

jika ada acara ilmuwan begini...... cubalah cari peluang untuk mengikutinya...... menyeronokkan dan menambahkan ilmu pengetahuan kita. jika kita dah menguasainya.... ia sebahagian dari bakti yang memberi pahala....

6 comments :

Tie said...

Beruntunglah Zan, berpeluang menimba ilmu tu...

Model setakat bungkus tu tak pe laa.. Ada yang betul2 jadi macam jenazah.. disumbat kapas pada segala lubang.. pernah dengar cuter tu. Model tu memang betul2 jadi insaf..

CAHAYA said...

untungnya kak. saya nak belajar. at least masa memerlukan, saya dah ada ilmu tu.

Unknown said...

k tie,

kakak tu dah selalu jadi model... siap ketawa2.. pas tu dia boleh tidur biar orang lain buat kerja... lawak dia.

ilmu ni x lapuk k tie... sampai bila2 kita boleh guna dan sampaikan... mudahan pada masa akan datang kita tambah lagi ilmu yg ada bersama-sama...

Unknown said...

cahaya,

pergi lar menimba ilmu sebegini... tak rugi. menyeronokkan... cubalah... persediaan kita menghadapi sebarang kemungkinan.... tak kira dimana umur kita... ilmu sebegini tak kira siapa.

Mama Miraki said...

salam ziarah....

memang bagus belajar bab2 macam ni kan...saya pun teringin...nanti nak pegi jugalah...kat masjid2 semalua da wat kelas ni kan..

Unknown said...

mama miraki,

betul tu... zan pun curi2 masa pergi tu... bukan apa lagi ditangguh2 takut terlepas.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter