Jom join izan

Saturday, November 28, 2009

Siakap 3 Rasa k ina............

Errrkkkkkk......Syukur Alhamdulillah... hihi... kita dah kenyang..... tapi anda-anda-anda yang melihat.... silalah... silalah jamu mata jangan malu jangan segan.....
nak ambik bau pun.... tak boleh dahhh..... sebab dah selamat semuanya semasa anda-anda dan anda menjamu mata niii..... hihi
inilar rupanya siakap 3 rasa izan........

Tular kata...... siakap ni abe beli seminggu dah..... nak buat masak stim tapi bahannya tak cukup. jadinya seminggu lar dalam peti... kebetulan hari bila tu Ahad ke Isnin lepas.. zan pun tengah mencari idea tengok punya tengok..... tajuk k ina tentang "siakap"..... 3 rasa pulak tu... melompat cepat-cepat pi rumah k ina.... dah lama mencari resipi nih... tapi tak dapat. kebetulan nak ada... rezeki sungguh lar....
2 ekor sekali zan masak sebabnya takut2 seminggu jadi sebulan... haaa.... itu izan, jangan ikut perangai itu...(renung-renungkan dan selamat beramal) hihi... sabtu ni abe keje... tinggal kita mencari bahan tak cukup juga..kedai banyak tutup sempena Aidiladha ni.... jadinya bahan yang ada je lar... tak cukup satu dua aje... zan tukar sikit je.... kalau nak lihat k ina punya bahan kena masuk rumah "k inahar ali"... silalah kesana, pintu rumah k ina sentiasa menerima tetamu...
betul takkkk k ina..... :D..... hiiii... tima ceh....
Selesai aje izan memasak kemudian kena mengadap 2 juri untuk menentukan izan lulus ke idakkkkkk........ nampak gayanya selera makan bertambah-tambah kepada abe dan abg iwan.... fuuuuuuhhh... mana larat tengok ajer kan........ izan pun ikut menambah-nambah juga..... adik ika tak nampak bayang kerana berjalan dengan ucunya. jadi...kurang 1 markah...hihi
meh tengok bahan izan...........
Bahan

2 ekor ikan siakap sederhana besar (izan goreng garing buh garam dan kunyit)

Bahan Cincang Dadu:-

2 labu bawang besar

Bahan Tumis:-

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:-

3 cm halia muda (hiris memanjang)

5 helai daun limau purut

4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:-

10 tangkai cili kering (kisar halus)

2 sudu sos tomato (secukup rasa)

2 sudu sos tiram (secukup rasa)

gula pasir (secukup rasa)

garam (secukup rasa)

msg (secukup rasa)

4 biji limau nipis (di ambil jusnya)

sedikit minyak memasak

sedikit air

* secukup rasa - ikut rasa kehendak

Cara masakannya:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan bahan tumis.
3. Masukkan bahan sos dan beri secukup rasa.
4. Masukkan bahan hiris.
5. Letakkan sedikit air.
6. Perlahankan api dan reneh hingga kuahnya menjadi sedikit likat.
7. Sediakan ikan siakap goreng dan taburkan sedikit bawang besar yang dipotong dadu (kepada mereka yang suka makan bawang mentah), separuh lagi masukkan kedalam kuali dan kacau seketika.
8. Tuangkan bahan sos rata diatas ikan siakap dan bolehlah dihidangkan.


22 comments :

joegrimjow said...

mmg nampak sedap..
dan,,
waaa
nak makan!

cheryna zamrinor said...

adeh kak...rasa nak makan ikan sekarang gak. dahlah asek makan daging nieh...

Unknown said...

joegrimjow,

iye ker tuu... haa budek yer...
tapi memang sedap tau... dah tinggal pinggan kosong je... kesian dia..hihi

Unknown said...

sha,

lari ikan-ikan kat pasar...hihi

tu lar kata... ehh daging korban pun ada gak.... tapi memang ye kadang2 jemu juga..

inahar ali said...

salam izan cayang..waahhh..dh selamat dh ikan siakap masuk pewut..x sempat cikgu beso nk rasa..hehe!! nmpak mmg sodap w/pun x cukup bahan!!..xpe next time izan leh buat dgn bahan2 yg cukup..actually akak ada tambah sos ikan sekali..lupa nk buh lam resipi aritu..hehe!!

joegrimjow said...

len kali buat courier sini!

Catwoman said...

Salam Kak Izan...

Sedapppppppppp......
Ya sgt sedap!!!!

Salam Aidil Adha.
Maaf Zahir dan Batin

;)

Bro Framestone said...

nk sikit huhuuh

www.broframestone.com

echah_syed said...

bujang combi suke kalau ayam 3 rasa.. :)

KTS said...

isteri sapa la niiiiii...
ghajin sunggoh...

.
.


hihihi...
nasib cpt masak, klu tak, tentu ikan tu bertukar jadi ayam... :P :P :P



.
.


smpi ati tunjuk gambar je nooo..
bila nak bagi rasa?? :D

Tie said...

Amboi...

Nanti antor kat ganu , ya... Kak tie nak buat dinner lak!

anyss said...

Mmmmm nape ayaq liuq ni leleh sampai lantai dah ni...lapaxxxx :(

Dearie Pearls said...

Salam Kak,
terernya Kak memasak..
LOL kena banyak belajar dari kak ni..
Tapi kalau ikan LOL lemah ar..

*sedap nampak ikan tu..
Terliru lak..

Unknown said...

k ina,

timaceh..... puas zan keliling dunia akhirnya dapat juga resipi ni... walaupun tak cukup bahan.. tapi zan puas hati... sama rasa seperti yang pernah2 zan rasa.



joegrimjow,

x denya sempat nak kurier dah kena cekau hihi..




zyma,

tu lar duk jauh sangat .. kalau idak boleh men hulur pinggan je...



framestone,

sikit pun tak dak daaaa....

Unknown said...

combi,

macam mana agaknya ayam 3 rasa ye.. buleh tu mintak resipinya.


KTS,

isteri si suami lar tu... kan-kan..
hem... ikan jadi ayam... ayam jadi ikan.. zasssssssss... layannn.... tengok pic jadi lar yer...



k tie,

alarrr.... dinner dah lepas nak siang daaa..

Unknown said...

anyss,

itu baru tengok pic nyer... belum rasa lagi.... acah jer...hihi


dik LOL,

mana der terer.... cobak2 tu... terjadi pulak...hihi. nak belajar bulehhhh...... tunggu kalau akak pakai topi kat kepala tu... dah boleh nak mengajar... ceeewah, bilalah dpt pakai topi tu...

naz ilyn said...

salam... amboii izan sedap nyerrr... lama tak jamu mata ngan air tangan izan rindu sangat...

Unknown said...

ilyn....

amboii... ni yg nak ketawa kik kik kik niii... lama tul zan tak memasak maknanya tu... tak sempat lar... dpt time2 cuti je lepas gian.

Kak Long said...

sedapnya ikan tu...
sedap pada pandangan mata,
pastinya lebih sedap kalau dapat makan bersila..

Anonymous said...

amboi...izan, masak ikan tiga rasa ye! memang sedaplah sehingga menjilat jari dibuatnya...ima pun dah lama tak masak ikan tiga rasa ni...alahai terliurnya...

Unknown said...

kak long,

yea... itu macam lar... sedap pada pandangan mata... pandang je dah kenyang..kalau dapat bersila tak boleh bangun nanti...kekenyangan .
.hihi

Unknown said...

ima,

ye tu... hingga menjilat jari... habis makan ngan nasi... siap ambik sepiring lagi wat ratah.... memang lepas gian...hihi ...

boleh gak tengok resipi ima..

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter