Jom join izan

Monday, January 5, 2009

Tempura udang

Ini merupakan satu lagi kegemaran terhangat abang iwan terutamanya. izan dan anak-anak memang suka makan makanan laut terutama udang. kalau kami pergi mana-mana memang tak lupa tempura udang ni..... kadang bukan jadi lauk, tapi diratah macam tu aje. sedap.....

Abang iwan kalau nampak ibunya masak udang...senyum aje dia... dia tau tu makanan dia. tak kiralah menunya gaya mana janji udang.... kadang tak sempat hidang, dah hilang ..... nak masak kena sorok.

Adik ika pun suka, tapi dia agak slow dari abangnya bab makan ni..... jadinya kadang tu kena selamatkan cepat untuk adik ika. ini antara menu izan malam ni... (periuk dah turun balik......) hihi...


oke mari tengok bahannya.

Bahan

15 ekor udang (kipas/harimau) - dibuang kepala udang
2 cawan minyak untuk menggoreng - kena guna banyak minyak

Bahan adun

3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1 tin air 100 plus
secubit soda bicarbonat
sedikit garam

caranya:

satukan tepung gandum, tepung beras dan sedikit garam bersama secubit soda bicarbonat (kalau tak mahu soda bicarbonat pun boleh). letakkan air 100 plus sedikit demi sedikit sambil perlahan2 digaulkan bahan adun. adun agak likat.

kemudian biarkan 15 minit di udara biasa. kemudian disimpan didalam peti ais seketika.

sediakan udang.

panaskan minyak didalam kuali dengan api sederhana/perlahan. kemudian celupkan udang kedalam bahan adunan dan goreng. setelah siap semua kemudian boleh dihidangkan.



20 comments :

dina said...

bestnya...kegemaran abang iwan sama dgn aunty dina la... huawahuwahuwa... tapi lepas makan kena makan ubat...kalau tak bengkak la bibir den... alergic

naz ilyn said...

Salam...

kalau ada anak ramai lepas tu kuat makan macam shafiq... alamatnya sekilo udang pun tak cukup ni... hihihi

CAHAYA said...

Cahaya pun suka gak. Masakkan utk Cahaya boleh?

Anonymous said...

makan udang ni mmg best. tambah cicah ngan sos. mmg sedap..
isk, terliur la plak. dah la sakit mulut nih. hehe..

Unknown said...

wo wooo....dina, sebelum makan seafood, makan ubat dulu... kesian dia, alah ye.

Unknown said...

naz,

itular..kalau makan dikedai tau2 je lar. masak sendiri tu nak jimat kos..hehehe...sebab ramai pengikut. kalau sorang je tak apa.

tapi ramai pun rezeki tu...

Unknown said...

cahaya,

bolehh...maghi bertandang ke rawang. k zan masakkan tuk cahaya nak...

Unknown said...

ana...

hihi..samalah kita. dah banyak hari sakit mulut(ulser).

memang betul. k zan buat cicahan dia sos cili kimball tu k zan letak air panas utk mencairkan dia. lepas tu cicahhh... nyum..nyum...sedapp..

Fadhli-Fadhilah said...

Bleh cuba...tak pernah buat sendiri

Tie said...

Satu resepi yang menarik..Nanti senang kak tie nak cuba laa...thanks bebanyak!

chekdenoor said...

Salam,

Wah...chekdee suka resepi tu....banyak petuanyer....guna air 100plus...hmmmm...ini baru tahu.... dan kena pulak simpan dalam peti........terima kaseh banyak-banyak kat izan....... chekdee nak copy lah....heheheheh

Unknown said...

fadhy ..

cubalah, bahannya pun ringkas... selamat mencuba..

Unknown said...

k tie,

tak apa..cubalah, sedap...

senang dan ringkas.. dah cuba sekali mesti nak lagii...

Unknown said...

chekdee..

boleh juga tau guna air masak...tapi zan guna 100 plus sebab baki dia zan boleh minummmm...hihi.

selamat mencuba...

Leenoh said...

Ramai orang suka makan udang, saya pun suka makan udang tapi sekarang kena kurangkan kerana takut nanti kena penyakit darah tinggi.

orang muda ok lagi, apa pun perlu seimbangkan.

Wassalam.

sherry said...

salam..sebelum ni hanya memerhati..kali ini terpanggil untuk join..

regards.

Unknown said...

leenoh,

yelar..kita dah nak hmpr penghujung ni ujian kesihatan jangan dilupakan.

udang memang hi kolestrol..jangan kata kita aje...orang muda kalau nak kena pun boleh ... makan tu kena berpada-pada.

tapi kalau x makan udang pun boleh gak kena penyakit darah tinggi... apapun saya setuju kena seimbangkan cara pemakanan..

(ada petua org tua2 yang berpengalaman - bagi yg mmpunyai penyakit darah tinggi - boleh makan semuanya dengan syarat selepas makan perah 2 biji limau kasturi dan minum air perahan) - insyaallah .. cubalah

Unknown said...

sherry,

terima kasih...adakah ini bermakna ada tanggungjawab yang akan digalas..

kita berkongsi semuanya ... semoga dapat manfaat yang boleh digunakan.

Catwoman said...

Wahhh,sedapnyer!!! Ada lagi tak? Mmmmm...wanginyer sampai Sg.Petani.

Unknown said...

zyma,

alahai...dah habis, memang sedap.. tu sebab baunya ditolak angin sampai ke sg petani. (fuuhh...fuuhhh...masa nak makan tu panas-jadinya k zan tiup tak sangka sampai juga ke sg petani.)

ambik bau ya zyma...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter