Jom join izan

Thursday, December 25, 2008

Riadah dihari bercuti..........

kena ikut serta.....
Inilah sukanya anak-anak..


Semua nak dicobaakk....

Haaa.. tularr....


opppp...oppp... tunggu kita...

10 comments :

chekdenoor said...

Izan...

anak u 3 dara ker...hmm...sama seperti chekdee... heheheheh

Bestkan bila boleh bawa budak-budak tu jalan-jalan cam ni...

Unknown said...

chekdee,

anak zan sepasang tu aje, 2 anak dare kecil tu anak adik suami zan.

yg jadi ank2 buah suka ngikut sebab dapat tempat2 mcm nilah...memang seronok tengok keletah masing-masing,

CAHAYA said...

bestnye dapat keluar ambil angin kat luar. :)

Tie said...

Hmm..dah lama tak pergi park macam tu....teringin gak nak main gelongsor..hu hu...entah boleh ke..atau runtuh pulak nanti...hihi..

Unknown said...

cahaya,

seronok kalau tengok keletah anak2 kecil. tak mau balik dek keseronokkan.

* kebetulan pada malam tepat jam 12.05 mlm ... mak mertua kembali ke asalnya. serta-merta dan dalam keadaan sihat ketika itu.

Unknown said...

tie,

hihihi... takdanya runtuh tie..
tinggal lagi sanggup ke idak....

* waktu bulan terang boleh kot kita nak cobakkk...

~PakKaramu~ said...

Salam kunjung Maal Hijrah

Unknown said...

~PakKaramu~

selamat berhijrah...

Anonymous said...

wah..wah..
sukanyer gi jalan2 beriadah. best la kak zan..

Unknown said...

ana...

sesekali ambik angin luar, memang menghiburkan.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter