Jom join izan

Thursday, December 4, 2008

cukup RASA..............

Cukuppp?.....cukupp... semua ada..
pahit adaaa?....ada
manis adaaa?....ada
tawar-masin... adaa?...ada...

puas hatiii?...puassss....
hari-hari sama rasa, hari-hari hidangannya serupa...

sesekali tukar rempah, tukar rencah... nak menambahkan keenakkan.. keinginan... keunikan.... supaya tidak jemu

senang tak nak mencipta resipi baru?......
perah otak..perah minda
nakkan kelainan.....
kadang-kadang rosak sikit...tak menjadi...
itu bukan masalahnya...masih boleh dinikmati

Abe kata macam baru semalam berjabat tangan....(ayat tetap....)

* nikmatilah hidup ini dengan ceria... lalui dengan penuh yakin dan tabah...

8 comments :

Tie said...

Hi hi...hidup pun nak secukup rasa...bukan masakan je...haha...

CAHAYA said...

hmm. Alhamdulillah. bukan semua orang rasa macam ni. :)

AHMOI said...

hidup kena seimbang..barulah boleh bahagia macam secukup rasa masakan..hehe..

psst..hamboii..lagu kerduri kendara nmpak...hehee

Unknown said...

betul tu... (*baru nampak k tie hepi..mesti ketawa besar tu)

bagai mana menikmati sedapnya rasa masakan..gitu jugalah hidup kita

Unknown said...

cahaya,

semua orang pun rasa juga... tapi macam mana cara nak menikmatinya...

ada orang... baru pandang lauk..x selera.

ada orang baru rasa sesudu..dh tolak tepi..haa.. kan macam2 tu..

k zan semua telan...hahaha...

Unknown said...

ahmoi...

betul tu...95% ok...

psstttttt... lagu tu dituju khas buat ahmoi... terimalah..kik kik kik...

* dengan ucapan tak teringin ker nak...tuttt....mak ngan abah lama tunggu dah...

Catwoman said...

Kak Izan....

Allah beri hidup ni terlalu lengkap utk kita semua. Tapi, kita sbg manusia tidak pernah merasa cukup dgn apa yg diberi oleh-Nya.

Hidup memang begini.

Unknown said...

zyma,

sebenarnya kita saling melengkapi antara satu sama lain. saling menutupi kekurangan satu sama lain.

kadangkala kita tergelincir... adatlah tu...kita insan kerdil.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter