Jom join izan

Saturday, August 30, 2008

tag dari fasiha 30/8/2008

Mari cuba lihat zan menjawab tag dari fasiha ......

1)What were you doing 5 years ago5 Taun lepas,

Masih bekerja di "Anuar Hong & Ong".

2)What were the 5 things on your to do list today?

1) melawat teman2.
2) kemas rumah & masak.
3) kena ambil adik dan adik sepupu kemudian pergi hospital melawat makcik.
4) kena "ketuk" dgn adik2 - kena belanja makan selepas masa melawat.
5) mencari barang2 dapur untuk persediaan bersahur.

3)What are 5 snacks that you enjoy?

hmmm rasanya macammm..... tiada ... zan tak pandai sangat bila teringin jer cari twisties perasa kari.

4)What are 5 jobs you've had?

ada shatu jerr..... kerani litigasi ... dah sign kontrak sampai habis (hihihi..)

5) People i want to tag

1. ibu kumbang
2. cikgu mala

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter