Beberapa harini asyik hujannn jer.. kalau tahun dulu2 bila cuaca panas je memanjang orang kata ooo..tak lama lagi nak sambut bulan puasa. tapi tahun ni puasa lebih kurang seminggu je lagi bagaimanapun cuaca redup, petang hujan lebat...tu lar keadaan dah berubah. lebih kurang seminggu je lagi umat Islam akan menyambut bulan ramadhan.
Disebabkan cuaca yang tak menentu, mood nak jenjalan pun takde..duduk rumah je. harini masak lauk sambal goreng ikan sardin dengan pucuk ubi. sedap niiii...dulu2 zaman sekolah, mak zan memang suka masak macam ni...dia kata semua zat ada dalam semacam lauk..betul ke..entahlah tu kata mak zan, mungkin je betul.
Bahan A (kisar)
RM1.00 cili kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil minyak masak
1/4 cawan air biasa
Bahan B
1 tin kecil sardin (digoreng isinya)
2 sudu sos sardin
secekak kecil pucuk ubi
1/4 asam keping
sedikit garam
secubit ajinomoto
minyak untuk memasak
caranya:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil minyak masak
1/4 cawan air biasa
Bahan B
1 tin kecil sardin (digoreng isinya)
2 sudu sos sardin
secekak kecil pucuk ubi
1/4 asam keping
sedikit garam
secubit ajinomoto
minyak untuk memasak
caranya:
panaskan minyak kemudian ditumiskan bahan A campurkan 1/4 asam keping dan 2 sudu sos ikan sardin, kacau hingga agak garing dan masukkan secekak kecil pucuk ubi. kemudian dimasukkan 1/4 cawan air biasa dikacau dan diberikan perasa garam dan secubit ajinomoto. digaul hingga pucuk ubi empuk. akhir sekali masukkan isi ikan sardin yang telah digoreng terlebih dahulu. kemudian dikacau rata dan setelah masak boleh diangkat dan dihidangkan.
No comments :
Post a Comment