Pucuk geti ni dah hampir 4 hari simpan, dapat dari pokok jiran belakang rumah ... hehe... sedap buat masak lemak putih, kena pula dengan ikan wadi' memang jadikk....anak2 memang suka makan berkuah. harini teringin masak lemak putih pucuk geti. kalau tengok pada gambar nampak tangkai2nya. izan memang tak lurutkan daunnya, tapi pucuk geti tu izan simpulkan aje. sedap macam tu. kalau setengah orang memang daunya aje dimasukkan. lagi satu zan tak suka lemak pekat sangat... biar cair2 sikit. makan dengan nasi panas-panas sodappp...
Bahan.
Pucuk geti
1/2 biji santan
sedikit ikan bilis/udang kering
sedikit garam
sedikit ajinomoto
Bahan hiris:
4 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi (jika nak pedas)
caranya:
panaskan 1/2 biji santan, masukkan bersama bahan hiris dan ikan bilis/udang kering. kacau sehingga separuh masak, kemudian masukkan pucuk geti kacau sehingga empuk. dibubuh garam secukup rasa bersama ajinomoto. kacau hingga masak. kemudian bolehlah diangkat untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment