jangan terpedaya
UUUUUuuu cakkkk……….. haaa…. kepada sesiapa yang melalui jalan2 yang punya potensi utk diperangkap, jgnlah terpedaya sehingga membahayakan keselamatan kerana gabra.. ye lar…bila dah memandu dalam keadaan kelajuan yang maksimum tu … bak kata nabil …. “ lu pikirlah sendiri”. Cuba lihat pada gambar ni….
Hehehe….. email arini zan dapat dari sorang kawan tu. Jadi beringatlah ketika memandu, ada ke .. tak de ke …. memandulah dalam keadaan berhati-hati, cermat, beringat … terutama pada orang-orang yang menyayangi diri anda. Jangan memandu hingga rasa dunia ini “anna yang punnnyaaa…”, bila dah terserempak dengan “datuk” ni …. gambar pun ingat real, macam-macam boleh jadi. Kerana kesilapan yang sedikit adakala mengundang mala petaka yang yang tidak dijangka. – (bila terima gambar2 yg macam ni kadang2 ketawa sendiri .. bukan apa, tak terkena lagi kat diri kita … hehehe…)
Petua izan mak nenek
~~~~mari cuba-cuba~~~
Petua 1 - masak kuah bersantan
gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.
Petua 2 - cili bergoreng
Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.
Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat
jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.
Petua 4 - Anak2 berselera makan
Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D
Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D
ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.
4 comments :
Salam Izan...
Hehe Tipa tertipu you!!!
Hai Izan, sorryla lambat bertandang.. sibuk 2,3 hari ni.. tapi sekarang tidak lagi.. kita tukar link ye..
Waalaikumsalam akak,
Wa haha.. akak pun ada ye .....
'Tipah Tetipu"...
ibu kumbang,
x pe kita oke nye... bertandang selalu ye. boleh .. zan dah buatkan link. salam perkenalan...
Post a Comment