Jom join izan

Sunday, June 8, 2008

Telok Kemang

Lebih kurang pukul 2.40 selepas puas membuat kecoh kami pun nak beransur ke Destinasi kedua iaitu ‘Teluk Kemang-Port Dickson’. Perjalanan dari Senawang mengambil masa lebih kurang 35 minit sahaja. (ja, sini pun sesat sikit…) Sebab ada dua jalan satu kut Lukut-Port Dickson lagi satu terus ke Port Dickson. Kami masuk jalan Lukut. Itu cek embun 4 punya hal.
Kat sini pun cek embun 1, 2 & 3 bertekak lagi. Pasal apa, masing-masing nak tunjuk rumah lama uteh. Walhal Uteh dah lama (lebih kurang 20 tahun) bertapak di Batu 16 tu. Tapi masing-masing nak mengimbau kenangan dulu2……… Waduhhh.. rebut-topan dibuatnya. Bukan tak tau kalau 1, 2 & 3 dah berjumpa…pokok pun boleh tumbang(pokok reput).




No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter