Jom join izan

Tuesday, June 17, 2008

JANGAN TURUTKAN PERASAAN


Satu penyelidikan mencatatkan bahawa perasaan sedih dan murung yang dibiarkan berterusan lebih membahayakan manusia berbanding penyakit kronik lain yang sering menyerang manusia, misalnya asma dan diabetes.
Kajian khusus yang dijalankan oleh WHO kepada hampir 250 ribu orang yang mewakili 60 negara mendapati, ada banyak faktor yang menyebabkan manusia tidak dapat lari daripada rasa murung.
Lebih memburukkan keadaan, mereka yang mengalami masalah kemurungan juga tidak bertindak menjalani rawatan. Selain terjadinya gangguan dalam personaliti, masalah kemurungan yang tidak dikawal juga menyebabkan berlakunya masalah dalam perbubungan, kewangan dan masa depan.
Bahkan, ia turut memberi kesan buruk kepada kesihatan fizikal seseorang.
teks: zuraita mohd anua
Dengan itu cepatlah lari dari masalah kemurungan. takut2 hari siang pun nampak beribu bintang- beribu bintang dilangit tinggi menjulang....

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter