sawi Hongkong .... sedap. sedap dibuat goreng macam ni... baik untuk kesihatan .. sayuran hijau kan ...
kalau anak bujang akak diceritakan makan sayur hijau ni rasa ayam, mengelat aje katanya betul ke rasa ayam ... itulah tak pandai menikmati sayuran hijau ..
tapi sebenarnya kalau diikutkan, makan nasi tanpa sayur serasa tidak lengkap hidangan .. siapa setuju ... pasti ramai yang tahu ... ohhh tidak ramai yang setuju .. yang pasti ... tanpa sayuran hijau rasa tak cukup hidangan
Bahan
8 tangkai sawi hong kong
sedikit ikan bilis
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 tangai cili merah
sedikit garam
sedikit msg
sedikit minyak
sedikit air putih
cara memasak
panaskan minyak
masukkan ikan bilis yang telah dibersih
kemudian masukkan hirisan bawang merah dan putih
letak sedikit garam dan msg kacau
masukkan sayur dan cili perlahankan api
masukkan sedikit air
balikkan seketika
angkat
akak izan memang suka goreng sayur tak cukup masak. sebab nak kekalkan warna hijau. supaya zat tak hilang. rasanya .. ummppphh ... kalau kat kedai dapat sebatang dua da berapa harganyakan ...
adik2 kakak2 masak kat rumah ... makan boleh ulang 2 ke 3 kali .. jimat .. kadang akak izan sekali aje ... sebab lepas habis makan nasi berlauk ... makan sayur saja begitu sampai habis ... jimat ... hoho jimat itu perlu yaaaa ...
No comments :
Post a Comment