Ayam Masak Merah Pengantin ... marbeles
oke.... masak ayam merah Pengantin dihari raya .. so kita tuka ... ayam masak merah hari raya ... buleh ....
buleh larrrrraa ... hehe
resipi ni akak ambik di Mesra.net Kiriman: kuizrinda ku izham .... memang sedap .... bukan saja cakap... resipi ni dapat pujian dari kawan2 adik ika... siap ada yang duduk depan lauk saja.. "ibu saya nak 1 lagi boleh .... "... ibu ika jawab jeer ... "boleh" ... tapi rasanya dia tanya da 3 kali ... itulah kawan adik ika ... peminat ayam masak merah..
yang pic kat bawah ni .. akak tak campur cili hijau pun ..
BAHAN
1/2 ekor ayam dipotong 12
10 ulas bawang merah dikisar
2 inci halia dikisar 1/2 inci lengkuas
2 labu bawang besar dikisar 5 ulas bawang putih dikisar
3 inci halia dikisar
1 1/2 biji buah tomato dikisar 15 tangkai cili kering dikisar 6 biji cili merah dikisar 2 biji cili hijau dikisar
2 helai daun pandan disimpul 5 helai daun pudina (ikut suka kalau ada) Satu cawan santan
3 biji bawang besar dimayang 2 batang serai diketuk sedikit air garam msg
Sedikit buah pelaga,bunga cengkih dan kayu manis |
|
Cara: |
Basuh ayam kemudian toskan. Goreng ayam sederhana masak.
panaskan minyak, masukkan bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis.
masukkan bahan kisar, serai dan daun pandan masak hingga agak garing kemudian letak sedikit air putih kacau lagi. Masukkan ayam dan letakkan santan kacau dan bagikan perasa sedikit garam dan msg. kacau hingga masak dan pecah minyak
akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat. kacau hingga masak. perlahankan api.
yang pic kat bawah ni .. akak campur cili hijau pun .. masak merah kali kedua, rasa tetap sama tapi kalernya menarik lagi yang diatas ...
|
Petua izan mak nenek
~~~~mari cuba-cuba~~~
Petua 1 - masak kuah bersantan
gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.
Petua 2 - cili bergoreng
Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.
Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat
jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.
Petua 4 - Anak2 berselera makan
Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D
Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D
ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.
No comments :
Post a Comment