Jom join izan

Monday, July 15, 2013

gulai udang kacang panjang

lauk berbuka semalam .... hari ahaded ... gulai udang kacang panjang ... MasyaAllah sedap ... Alhamdulillah  sedap sungguh ... itu maknanya lama dah akak tak pegang periuk ... maka sebab itu akak menggulai dalam kuali lah ehhh ...



menggulai dalam demam tak demam ... Alhamdulillah dapat juga satu hidangan ... bila kita bermula dengan LILLAHI TAALA ... insyaAllah ... cubalah .. sebelum buat sesuatu ... niat aku melakukan kerana LILLAHI TAALA ... insyaAllah ...


bahan 

1/2 kg udang buang kulit suka hati

50 sen kacang panjang dipotong sama panjang

RM2.00 santan

1 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

12 tangkai cili hijau dan merah

1/2 kecil asam keping

1 batang serai ditumbuk

sedikit daun kunyit

minyak masak

garam

sekikit msg

sedikit ibu kunyit



cara-cara masak


a. giling cili, 1 labu bawang, 2 ulas bawang putih, sedikit ibu kunyit, sesudu kecil garam, sedikit air.
b. bila da hancur letak sedikit minyak dan giling lagi hingga halus
c. letak dalam kuali bahan giling campurkan santan dan tambahkan secawan air putih
d. masukkan serai yang telah ditumbuk dan kacang panjang.
e. panaskan kuali, kacau perlahan-lahan hingga sedikit mendidih dan masukkan asam keping
f. masukkan udang kacau lagi dan masukkan daun kunyit.
g. masukkan sesuku garam dan msg kacau hingga menggelak .. padamkan api dan angkat hidangan dari tungku supaya kuah tidak pecah minyak





kalau disimpan semalaman ni ... makin pedas makin ngancam ... dapat cekodok ikan bilis ke cekodok kucai ... cicah kuah ni .... mesti senyum sampai ketelinga..... tak caya cubalah ...

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter