Jom join izan

Saturday, June 28, 2008

bakal-bakal jemaah haji

Seperti yang dijanjikan untuk membawa mak mertua (yang ku panggil makcik) pergi mengikuti kursus haji di masjid Kuala Kubu Baru hari ini, kerana adik ipar yang mempunyai hal tak dapat dielakkan. pukul 7.45 kami bertolak dari rumah terus ke kuala kubu.

haa...kat masjid ni la sesiapa yang nak pergi haji dikawasan ulu selangor, disinilah mereka buat kursus haji. kami sampai awal lebih kurang pukul 8.55 dimana taklimat diberi tepat jam 9.00 pagi. kalau diikutkan makcik belum ada panggilan untuk tahun ini. tapi dek hatinya yang bagai dah tak sabar nak melihat kaabah dia nak ikuti juga kursus ni. tak sampai hati nak tolak permintaan dia.


Inilah sebahagian dari bakal-bakal haji yang mengikuti kursus tersebut dan akan berangkat pada November 2008.
Ustaz hari ni menceritakan tentang Madinah. seronok.. ada 2 perkara tentang ziarah ke Madinah. 1. ziarah dalam dan 2. ziarah luar. ziarah dalam lebih berkisar tentang Masjid Nabawi. disana apa perlu kita lakukan dan jaga. dalam banyak2, cerita tentang 8 tiang sangat seronok. ia terdapat didalam Masjid Nabawi. setiap tiang ada ceritanya. juga tentang Raudhah (taman) di dalamnya terdapat makam nabi Muhammad s.a.w. berserta 2 sahabatnya dan bermacam-macam lagi pengetahuan yang boleh di dapati. ziarah luar pula merupakan tempat2 bersejarah yang menjadi lawatan para jemaah haji seperti bukit uhud, masjid tujuh dan banyak lagi.

Bila mendengar bermacam2 cerita begini hati jadi sayup dan terpanggil untuk melihatnya sendiri. bersama-sama ada slot-slot yang di tayangkan untuk tontonan yang membuat kita terpanggil untuk melalui dan melihat keadaan sebenarnya.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter