Jom join izan

Sunday, April 27, 2008

Kenapa Wanita Mudah Risau?

Perasaan risau boleh menjejaskan kesihatan seseorang wanita.

Peringkat Umur Yang Sering Dilanda Kerisauan.

Pakar Psikologi, Dr Robert Leahy dalam bukunya berjudul Worry Cure, menjelaskan wanita yang berumur di antara 18 hingga 33 tahun paling kerap mengalami kerisauan. Peringkat umur itu merupakan detik paling kronik dan mustahak dalam hidup manusia.
Di peringkat umur tersebut, wanita akan berdepan dengan pelbagai masalah dan dilema dalam mengharungi kehidupan seharian mereka. Persoalan tentang pendidikan, pekerjaan, jodoh dan percintaan sering menghujani pemikiran dan membuahkan kerisauan. Bimbang jika semuanya tidak berjalan lancar seperti yang direncanakan.
Apabila usia semakin meningkat kerisauan dan keresahan menerjah dalam rupa yang berlainan. Jika dahulu perasaan bimbang banyak berkisar soal diri sendiri, kini ia mula membabitkan soal keluarga, soal suami, anak-anak, kesihatan dan masa tua menjadi punca utama kerisauan seorang wanita tatkala usia mengajak ke angka lewat 30-an, 40-an, 50-an dan seterusnya.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter