Jom join izan

Friday, July 26, 2013

@ vasco hilton, kl sentral

iftar .... entertain client .... 
waa .... akak riuh dalam blog aje ... kat luar ... akak pandang pinggan aje ... tunduk membisu ... bila ditanya kenapa diam aje .... sedang menikmati makanan ... yang ianya ... 'aku nak borak apa .. citer apa ... kalau dalam talipon ... citer fail nak kena cari kat store ... fail tu fail ni ... stage itu .. stage ini' .... apapun ... akak senyum lebar aje ... sepatah ditanya ... sepatah dijawab ...

jadi akak ambik peluang buat aktiviti jalan2 ambik gambar ... sebelum waktu buka


kalau tengok menu yang disediakan disini ... best ... macam2 ado


akak bila pandang menu kat bawah ni ... buntang biji mata akak .. 
nampak kacang peas tu .... feveret 
shushi ... yummy


mula-mula masuk restoran vasco .. ternampak kambing golek ..
masyaAllah .. rezeki Allah bagi .. syukur Alhamdulillah



latar belakang yang asyik ..... suka tengok jelly comel2


kelik dengan client .... sedang menunggu waktu azan 


sebagian barisan client yang tegap2 belaka ... 


cer teka - cer teka siapa yang punya ...
waaa ... janjinya akak disuruh ambil tuk makan 2 orang
tulang rusuk kambing bbq ... makanan sunnah
seronok kalau dapat berbuka dimasukkan sekali yang ada senarai sunnah
cubalah belajar makan - makanan kegemaran Rasulullah - daging kambing
lepas solat maghrib akak nikmati hingga habis


manisan yang sedap2 belaka ... jangan tertipu ... makanan ini untuk 2 orang


sejak belajar makan shushi dari adik ... inilah antara menu shushi yang boleh akak terima ... memang sedap



lihatlah meja kelik akak penuh ... menu bersama klien


waa ... manjanya klien akak ni ... bukan apa .. akak baru ajar dia cara makan kacang peas jepun .. tu yang dia suka sangat


syukur pada Allah .. atas segala nikmat yang telah diberikannya pada akak ... kelik yang baik ... faktor sekeliling yang ceria ... banyak dan murah rezekiNya terhadap kami

1 comment :

ReramaBiru said...

rambang mata tengok makanan banyak-banyak..hehe :)

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter