Jom join izan

Saturday, March 2, 2013

Perancangan ke ... KOTA KINABALU


Insha Allah ... dengan izin Allah, akak izan dalam perancangan ke ... Kota Kinabalu bersama keluarga dan kelik2 opis ... insha Allah.

sekarang ni sedang survey ... tempat-tempat nak dituju ... ada beberapa tempat menarik akak dah nampak .... yang menjadi pertanyaan sekarang .... tempat sewa kereta yang boleh dipercayai .... perlu ke akak risau dengan ketiadaan teksi seperti di Kuala Lumpur yang perlu beratur menunggu penumpang.

ada sesiapa yang singgah disini ... sudi memberi saranan yang boleh diguna pakai untuk akak tak .... 

kalau diikutkan cuma kereta sewa / teksi saja yang akak kena fikirkan saja ... untuk bergerak kemana-mana yang kita ingini tanpa risau.

ada yang sudi membantu ....

2 comments :

LUNA LANUN said...

kak izan, even sy ni org sabah, org kk, but psl touring guide ni, jgnlah ditanya sy, mmg fail! huk3... sbb sy sndri x pnah pakai keta sewa teksi public transport semua tu kt sana, sbb travel pkai kete sndri... hu3... but mgkn akak leh tgk kt website ni, mn tau blh mbantu... SABAH TOURISM

Unknown said...

Luna dari sabah .... akak ingat orang semenanjung ... sllnya bgtulah ... kalau akak sendiri juga pasti guna kenderaan sendiri .. dah google bnyk tempat ... tp dapat maklumat yang krg tpt ... masa blm spmi tmpt dituju ni rasa mcm banyak tmpt mesti nak pergi ..

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter