Mee Kari selera hati
Masa nak menjamu tetamu, tak ada zan kira penat. Dek nak memberi yang terbaik .... tu yang sampai 2 jenis makanan zan buat.... yang ada seronok aje ..al maklum bulan mulia Aidilfitri.... menjamu ipar duai dan anak-anak buah ... mee kari ikut selera hati ... nape ... apa zan suka rencahnya zan letak lah.
Tapi tular kata.... bahan2 nya nantilah zan taipkan. bukan apa dah malam sangat ni sok nak bangun pagi siapkan pula tuk tetamu suami yang nak datang malam tu nanti ..... anda tak mahu jadi tetamu kita kerr..... kita pelawa ni.... mari lah.. marilah ... malu-malu kucing pulak..... nanti ya bila da free nanti kita bagi resipinya pulak..
Petua izan mak nenek
~~~~mari cuba-cuba~~~
Petua 1 - masak kuah bersantan
gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.
Petua 2 - cili bergoreng
Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.
Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat
jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.
Petua 4 - Anak2 berselera makan
Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D
Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D
ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.
4 comments :
Salam Izan,
Akak dah sampai ni, mana mee nya, accessories taruh lebih ya....
wowww...mee kari udang...tak ramai yg serajin ini:)
K Wattie,
knp tak cakap nk dtg .... awal2 da habis nih ... kena len kali pulak dah... kui3
sha,
sedap tu ... makan sejuk makan panas sama je rasanya.. :D
Post a Comment