Jom join izan

Thursday, May 20, 2010

sekarang makan cili pun terasa nikmat....Alhamdulillah

izan memang suka bawak orang meneroka....... tempat tempat menarik........ seperti sebelum-sebelumnya......

ini pemandangan dari atas ..... bila pandang kebawah nuuuuunnnnnnnnn jauh... kebawah...
gayat.... bila pandang keatas terasa seperti burung yang bebas tapi dalam sangkar... kui kui kui....


syukur Alhamdulillah.... tempat ni kalau turun aje train... terus masuk pintu ke lif ofis.



ini bopren baru izan.... amacam.... x lah canggih sangat... tapi hati senang sekali... yang best... orang depan kiri kanan tak leh nak main kenyit mata dengan izan lagiiii..... kalau izan nak menguap bosau pun boleh... tapi x manis lah kan...

breakfast tiap pagi................... jom temani daku......

izan suka dengan tempat baru...... ibarat sireh pulang keganggang.... akan izan jaga sebaik mungkin. kesilapan dulu izan akan cuba kurangkan....... banyak yang tersirat disebalik kejadian-kejadian. hikmah Allah beri.... kita muhasabah diri sendiri.

yang sebenarnya kan... lagi pun izan ni banyak tul statement beratur kat belakang tu yang mesti mau kerja.... tapi kalau dapat duk rumah itu nikmat yang paling tak terkira........ kepada yang duduk dirumah... sebenarnya anda terpilih...... renung renungkan lah....

selepas inikan..... azam izan nak mula seperti mula-mula dahulu..... berkarya dalam keadaan yang menyenangkan, tenang, seronok, ikhlas, tidak marah-marah, tidak tertekan.... ishhh... semuanya dah berubah kini....... jom doakan yang baik2 aje untuk semua....


6 comments :

tunbegia said...

sungguh seronoknya,

salamm,

Anonymous said...

alhamdulillah...semoga segala2nya dalam keredhaNYA yang maha kuasa...

julietchun said...

yeayyyy! lepas ni n3 ceria2 saja dari kak zan :P

Unknown said...

tb,

sungguh sungguh sungguh..... :D

salam...

Unknown said...

ima,

terima kasih.... syukur sangat2.

Unknown said...

julietchun,

harap2nyer yeay.... :D... amin.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter