Jom join izan

Monday, April 5, 2010

hasrat yang menggunung.....

Alar jangan lar mara.... sesekali mengena
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ini entry menunaikan janji ngan sifu

zan pegang janji... huhuhu... harap2 lepas ni rajinlar membakar... amin. kepada adik-adik jom kita mencuba..... bagus motivasi ni.. sifu bagi cabaran kita sambut.... harap2 dapat manfaat... yg murah aje tu..buatan malaysia.. sebagai pembakar semangat untuk permulaan.... izan dah beliii.... nanti dah siap zan panggil yerrrrr....

12 comments :

Kak Tie said...

Zan, bakar kek lebih sikit, pos ke ganu tau !!!

Unknown said...

k tie,

orait k tie... settt...hihihi..

Anonymous said...

izan...mana aci, ima pun nak gak boleh tak...

Unknown said...

ima,

no poblem... ima punya sal... zan antarkan...

CAHAYA said...

first menu ape eh kak?

Unknown said...

cahaya,

gara2 t'ingat kuih tat bluebery sifu bagi sms m'ngunjungi dulu... kat kedai k zan dpt 1 je x puas mkn lar... hihi

tunbegia said...

sungguh rajin memasak,

salamm,

Unknown said...

tb,

...... merajinkan diri gitu ;)

Bro Framestone said...

nk jd tukang rase leh huhhu

BroFramestone Blog

Unknown said...

framestone,

rasa aje tau tak boleh telan yer...

Bro Framestone said...

xtelan la.. habiskan boleh la he..23x

BroFramestone Blog

Unknown said...

framestone,

camni cepatlar obesiti... kui3x..

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter