Jom join izan

Tuesday, March 16, 2010

udang bakar

ish ish ish ..... saja lar nak ajak jamu mata... kot kot lar tergoda tengok udang bakar tu... cicah ngan sos black paper "Puteri"..... ngan sos cili.....

Ada yang tergoda dak..... banyak makan .... tinggi kolestrol... kui kui kui





8 comments :

Dearie Pearls said...

Dear Kak Izan..

Wahahha Kak..
Sedap hingga menjilat jari wooo..

Nak makan..

KTS said...

ish ish ish..
isteri sape la yg nakal sgt ni??


.
.



sampai hati menggoda dr jauh je ... bila nak goda dr dekat

hihihi

tun begia said...

sungguh berahi uoolsss, ;-D

salamm,

Unknown said...

dik LOL,

hahaha.... kena buat second round nmpknya....

Unknown said...

kts,

hihihi........ goda selera tekak.... ya ampunnn..

Unknown said...

tb,

kolestrol banyak suda......

Bro Framestone said...

amboi kak... nie mencabar namanya

he..23x nnt saya tempek pic udang sy... tgu la.. nnt sy bgtau akak ek

BroFramestone Blog

Unknown said...

framestone,

wkhwkhwkh.... tempek cepat.... akak nak tengok..

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter