Jom join izan

Tuesday, November 3, 2009

Award dari atie.....3.11.2009

Tanda ingatan itu yang mahal...... walau sebaris ayat..... terima kasih walaupun izan yang ke 100 .... tetap menghargai....
Terima kasih atie :D ............. cute, suka tengok roses.....


kejadian tanah runtuh di Templer Park Rawang malam tadi....... izan masih disini.
semalam petang hujan.... selalunya nak lari dari hujan izan suruh abe lari ikut jalan biasa melalui Templer Park.... tapi semalam abe tak mahu ikut situ - kami ikut highway keluar country homes.
apapun lanjutan kejadian disitu izan belum dapat lagi ceritanya.... pagi ni beli suratkhabar pun tak nampak ceritanya......

6 comments :

cheryna zamrinor said...

semoga apa2 yang berlaku dari kejadian dpt dipulihkan! kak izan dah try tgk bernama/awani..? kadang2 ada berita sikit2 kat situ.

tahniah utk award tu ye:)

Dearie Pearls said...

Tahniah Kak.

Dik pun pernah jadik follower yg ke-100.
Dapat hadiah jugak.
hehe...

Tahniah..

Tie said...

Ooo Kak tie baca kat internet je.. kat mStar online....

Mujur tiada kecederaan dilapurkan... er.. agaknya laa..

eh..lupa pulak, tahniah laa...

~PakKaramu~ said...

Oh !

Makan ubat senser ke pulak !

naz ilyn said...

salam... lyn dapat gak tapi belum sempat nak tayang... nasib baik zan tak lalu situ.

~PakKaramu~ said...

Boleh tkar lirik yang bernada rap hu hu hu

Do'akan saya selamat mengerjakan haji, bertolak 13 Nov

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter