Jom join izan

Monday, September 15, 2008

Anugerah dari intan 15/09/2008


Bunga ni diberi oleh intan, terimakasih intan.... bercahaya...semoga kita terus saling kasih mengasihi, ingat mengingati begitu juga kepada teman-teman yang lain. harapan semoga terpelihara selalu. amin.

terima kasih intan.....

4 comments :

intansabreena said...

Sama2 kak Zan..Moga persahabatan kita akan terus berkekalan ya..

Eiba said...

Salam, Kak izan cat rumah baru ka??? Amboiii cantik noo..ader bunga2 lagi...baguih..baguih...nak raya kan..musti lebih meriah yer...Jaga diri arrr..Jangan nakal2 di bulan puasa..

Anonymous said...

intan...itu yang kita harapkan hingga ke akhirnya.

Anonymous said...

eiba, inilah sebabnya masih dalam penyelenggaraan. dirosakkan x tau sape...programmer dia kot sebab berubah pic.woiyooo...akak bolan pose ni memang lagi nakal ni....hehehe...tak caye...........

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter