Jom join izan

Wednesday, July 30, 2008

nasi goreng udang


harini rasa cam penat aje....dalam kepala dok fikir - nak masak..tak masak..ulang2 tang tu jugak. sudahnya...zan masak nasi. siang sayur kangkung. ambik bawang merah 4 biji, bawang putih 3 biji dan cili api agak2 ada 7 tangkai. zan tumbuk je. lepas tu panaskan minyak.
zan tumiskan bahan tumbuk tadi masukkan sekali udang, gaul2 letakkan garam agak2 kemudian masukkan nasi putih. zan gaul2kan lagi baru masuk sayur. bila sayur dah agak-agak layu zan pun angkat dan hidangkan. gorengkan pula keropok ikan parang yang beli di tengganu haritu....haaa.. tula makan malam kami sekeluarga harini..hehehe....

2 comments :

Kakmim said...

alamak sis... sedap ler pulak
ngk pic tuh.. perghh...
telan air liur

Anonymous said...

mira...tengok udang tu yang buat lapor kan.... hehehe... nak pelawa tapi dah habis...camne.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter