Jom join izan

Sunday, January 12, 2014

Kangkung Belacan

kangkung belacan ..... 

kalau abe zul ke pasar ... kangkung mesti ada .. menjak 2 3 menjak ni aje .... 
suka benar dengan kangkung belacan .. akhir2 ni nak menumbuk buat sambal belacan memang tak larat dah ... rahsianya akak sentiasa ada sambal belacan ..

"belender" .... dapat semangkuk besar sambal belacan .. akak simpan dalam peti es ..
jadinya hari2 sambal belacan ... simpan rahsia ni ya ... da tak mampu akak nak menumbuk selalu :D .. ok selalunya dalam sambal tumbuk ni dah letak msg lebih. jadi bila buat kankung belacan akak letak sedikit aje garam tanpa msg.

kangkung belacan

kalau dalam FB kekadang ternampak cerita tentang sayur yang tidak dibasuh dengan betul dan kesan yg kadang kala agak ngeri .... terutamanya kalau kita makan diluar rumah. fobia akak .... selalunya akak tak baca cerita ngeri .. kalau ternampak pun tanya dengan kawan2 yang ekstrim ... mesti mereka dah baca ... 

jadinya sejak hari itu... batang kangkung ni akak mesti gunting jadi dua baru dikerat-kerat. 


Bahan

seikat kankung (diasingkan daun dan batang)
sejemput ikan bilis
1 sudu kecil sambal belacan
5 tangkai cili api dipotong kecil
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang merah
minyak
garam
sedikit air

caranya:

1. panaskan minyak
2. masukkan bawang kecil dan bawang merah yang telah dihiris bersama cili potong
3. goreng sehingga naik baunya dan masukkan ikan bilis kacau lagi
4. masukkan sesudu sambal belacan
5. masukkan batang kangkung sehingga sedikit masak dan masukkan sayuran kangkung
6. kacau dan letak sedikit air dan garam secukup rasa
7. angkat dan hidangkan



... kadang-kadang bila ditanya arini ada masak apa sepesel ... tak ada apa yang sepesel ... tapi jika niat dihati ikhlas kerana Allah Taala, insyaAllah makanan tak spesel pun tetap dijamah dengan penuh kesyukuran .... (selalunya dalam hati pasti berkata ketika jamahan sedang enak dikunyah: Alhamdulillah Allah bagi rezeki dan makanan yang enak2 belaka) ... senyum mesti selalu... :)

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter