Pengat Labu .... makanan kegemaran akak izan ... terutama kalau bulan puasa ...
selalunya kalau bulan puasa jarang masak manis2 macam ni ... tapi bila abe zul nampak dimana2 tempat biasa dia pergi ... mesti ada semangkuk tafufah kecil untuk akak izan nih .....
tapi bila ada kelapangan .... beli 1/2 biji labu .... buat sendiri ... tuk makan berdua okey lah kalau 1/2 biji labu ... anak-anak tak berapa minat ... sebab tak mahu mencuba ... siapa yang suka letak sagu mata ikan tu boleh lah letak ... tapi akak tak berapa gemar ... sebab kuahnya akan menjadi terlalu pekat ...
mudah sangat buat ni, tambahan santan beku ada .... jadilah hidangan tengah malam tadi .... pagi nak ke opis panaskan dulu buat bekal sarapan pagi ...
Bahan
1/2 biji labu
secubit garam
2 sudu sederhana gula merah
(kalau suka nak tambah gula pasir sesudu - tapi akak tak letak pun)
RM2.00 santan (boleh ditambah untuk menambah kepekatan mengikut kesesuaian rasa sendiri)
1 cawan air putih (boleh ditambah untuk mengurangkan kepekatan mengikut kesesuaian rasa sendiri)
2 helai daun pandan
cara memasak
1. dipotong dadu
2. masukkan kedalam periuk labu, 1 cawan air, secubit garam dan santan ... kacau hingga labu hampir empuk ...
3. cairkan gula merah bersama 1/2 cawan air putih ditapis dan masukkan air gula merah kedalam periuk bersama 2 helai daun pandan yang telah diramas
4. kacau lagi hingga agak empuk (jangan terlalu lembik) ... pada masa ini boleh dilihat samada perlukan kuahnya cair maupun pekat .. dan tambah mengikut kesesuaian
(jika suka nak manis lagi .. boleh tambah gula pasir sesudu)
5. ambil garpu .. cuba ditekan labu .. jika bentuknya tidak hilang dan labu telah empuk tutupkan api dan angkat periuk dari dapur
jika terlalu empuk labu akan menjadi cair ... dan rasa kurang sedap .....
:) ... tanamkan selalu dalam hati setiap perkiraan dan perbuatan kita kerana Lillahi Taala ... maka setiap pekerjaan akan menjadi mudah dan kita ceria melakukannya .... ikhlaskan hati sucikan hati .....
No comments :
Post a Comment