Jom join izan

Sunday, June 2, 2013

pasar-pasar di kota kinabalu

kalau tinggal di Hotel Promenade atau di Condo Marina ... nak keluar ke pasar-pasar. tak usah guna public transport .. betul ... Pasar ikan masin, Pasar kraftangan, Pasar Filipino, Pasar Sinsuran ... nama aje yang berlainan .. tapi sederet aje ..

maknanya sebelah menyebelah ... perjalanan dari hotel tu .. 10 ke 15 minit saja... jalan kaki pun sampai. janji tahu tempatnya .... keluar aje dari pintu besar condo marina tu ... pusing kekanan jalan kemudian kebelakang sikit ... sampai ke simpang empat ... seberang jalan terus ke depan .... ikut jalan belakang .. ikut depan pun boleh ... jalan kedepan sikit lagi .. kalau jumpa simpang empat .. pandang ke kiri nampak tak laut .. kalau nampak laut pusing ke arah laut ... seberang jalan patah ke kanan ... sepanjang jalan tu pasar lah tu ...

kalau tak ikut jalan dalam keluar aje pintu hotel tu terus ke jalan besar patah ke kanan ... nampak aje laut kendian pasar ... semua tu pasar nya ...



pic yang ada ni semuanya sumber dari google ... terima kasihlah pada yang punya ... akak pinjam terus pic ni ya ..


kalau mutiara ni ... akak beli mula2 dalam kedai ... kemudian hari nak balik tu .. pagi2 dalam pukul 7.30 lebih ... kalau kat sini (Rawang) 7.30 baru nak mula bergerak .. kat sana (Kota Kinabalu) pukul 5.30 tu da sibuk macam pukul 8.00 pagi kat sini. 

akak keluar awal2 .. tinggalkan kelik2 yang masih tido kepenatan men laut .. lepas makan akak cari mutiara ... bayangkan akak dapat kedai yang baru nak mula beroperasi .. kakak tu kata "ambik lah dik .. kedai baru buka ..." ada satu ayat tu akak lupa .. selalu bila orang yang mula2 beli sebagai pembuka bagi rezeki masuk hari itu ... bila kakak tu sebut camgitu .. akak pun ambik peluang beli mana suka... kersang mutiara siap lengkap kersang bahu kiri kanan akak dapat 12 pasang free satu .. dengan harga RM40 sahaja. bayangkan kalau kat sini harganya berlainan .. murahkan ... yang tak ada kersang bahu tu mutiara .. akak dapat 12 free satu dengan harga RM30 ....


kersang tu akak tak beli dalam kawasan pasar .. sebab kualiti mutiara kurang cantik .. tapi akak diberitahu supaya beli mutiara di hadapan pasar-pasar tersebut .. yang guna payung tu aje .. memang cantik cantik ... dan murah sangat. makcik2 tu buat sendiri je ...

kelik akak semuanya beli dalam kedai di kiri gerai payung tu ... mahal sikit dalam RM15 satu .. tapi kalau design berlainan okelah .. sebelum beli ... survey dulu diluar mana tau .. yang diluar tu dapat lain harga


adik ipar akak .. pesan rumpai laut ... kat sana sekilo yang merah RM15 - ke RM18, yang hijau pun sama .. lihat pada kawan2 beli hijau sekilo RM25 ... tapi kalau ada kawan kat sana ... boleh dapat sekilo harga yang berbaloi. sebab akak makan juga bukan kenapa2 .. tapi rasa serasi dengan kesihatan badan ... jadi akak beli satu yang purple ... 


hanya mampu melihat .... udang kara ... yang dah bergoreng yang mentah sume ada ... 


beginilah rupa belacan sabah ... akak belilah sepeket .. buat berbagi makcik2 dirumah ... jajan dari sabah


udang kering sekilo RM50 ... tapi canteknya udang kering kat sabah ... memang sangat cantek .. akak tak beli banyak pun ... sekadar buat berbagi makcik2 yang dirumah .. jajan dari sabah ... 

kalau ada kawan yang tinggal di Sabah ... sangat baik untuk kita meminta pertolongan dalam segala segi yang termampu .. jika kita nak berniaga ke ... sangat bagus .. di samping membantu mereka melariskan jualan mereka ... kerana itu sumber pendapatan mereka ...


No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter