Menu semalam dipagi hari, cuti hari buruh.
Terasa nak makan roti gulung sardin lah pulak. Buat juga.... dek barang dah disiapkan malam sebelumnya. Menggorengnya guna minyak yang banyak. Kolestrollllll la.... ah biarlah bukan selalu. Lain semua oraitt je... cuma adik je yang tak minat.
Antara bahannya:
1 buku roti (Gardenia/High 5)
1 tin besar sardin
3 biji telor
1 biji bawang besar
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih(ada orang tak suka)
8 tangkai cili padi
asam keping
secubit garam
minyak masak.
cara-caranya:
1 biji bawang besar di belah bulat. 2 ulas bawang kecil dan 1 ulas bawang putih dipotong hiris nipis. Cili dipotong kecil. Panaskan kuali yang telah diletak sedikit minyak masak kemudian ditumis bahan-bahan yang telah disediakan tadi sehingga naik baunya. Kemudian masukkan sardin sambil menghancurkan isi sardin tadi didalam kuali. Letak bersama secubit garam dan suku asam keping(jika nak rasa lebih masam). Dah siap ketepikan. 3 biji telor tadi dipukul sedikit kembang bersama sedikit garam. 1 buku roti dibuang tepinya(tidak dibuang tidak mengapa). Kemudian dengan menggunakan sudu kecil mulalah meletak sardin pada roti. kemudian digulung roti berhati-hati dan digamkan penghujung roti bersama sedikit telor yang telah dipukul tadi dan lekatkan kemudian diasingkan dahulu. Lakukan sehingga habis.
Panaskan periuk bersama minyak. Direndam roti yang telah disiap gulung tadi kedalam baki telur yang telah dipukul kemudian goreng seketika agak kekuningan dan diangkat. Telah siap semua boleh dihidangkan.
Sekian terima kasih.